Uitvoeringsprogramma: We willen diversiteit in natuuraanbod vergroten, met een goede spreiding over de hele gemeente

We realiseren bestaande en nieuwe ecologische verbindingszones. We versterken de natuur- en recreatieverbindingen tussen de kernen en bos- en natuurgebieden. Bijvoorbeeld door realisatie van groenblauwe dooradering in het landelijk gebied, mogelijk ook in combinatie met het herstel van wijst. We nemen deel aan Geopark Peel en Maasvallei in oprichting om educatieve en recreatieve projecten op het gebied van breuken en wijst uit te voeren.
Tijd (indicator)
We werken doorlopend aan de diversiteit in natuuraanbod en een goede spreiding over de gemeente. We nemen deel aan Geopark Peelhorst en Maasvallei. In 2024 werd de netwerkbijeenkomst van het Geopark in onze gemeente georganiseerd. Daarnaast is gestart met de organisatie van EigenWIJS(T): een evenement dat plaatsvindt van 18 mei tot en met 8 juni 2025. De kick-off vindt op 18 mei 2025 plaats in Maashorst. Daar wordt ook een nieuwe Geopark fietsroute door Bernheze en Maashorst gelanceerd.
In 2024 is het Bosbeheer- en beleidsplan vastgesteld. En is gewerkt aan het nieuwe landschapsbeleidsplan. Dit plan wordt in 2025 vastgesteld.
Realisatie van natuur- en recreatieverbindingen is in grote mate afhankelijk van vrijwillige grondverwerving. Processen duren daardoor soms lang of lopen vast. In 2024 is een gerechtelijke uitspraak gedaan over de ecologische verbindingszone Leijgraaf. Dit project gaat nu tot uitvoering over. De planvorming voor de ecologische verbindingszone Meerkensloop is afgerond. In 2025 wordt dit uitgevoerd.
sVLU/IVN heeft aan de Hogeburchtweg wijstgronden gerealiseerd met ondersteuning van de gemeente.