We werken aan verkeersveiligheid rond scholen in een continu proces met de verkeersouders van de scholen en de verkeersmedewerker van de gemeente. Verkeerseducatie, veiligheidsacties en pogingen tot gedragsverandering zijn voorbeelden van het creëren van een veilige schoolzone. Indien fysieke veranderingen in de openbare ruimte moeten plaatsvinden, is hier aanvullend budget voor nodig. Dit vindt alleen plaats na vooronderzoek en vaststellen van nut en noodzaak. 
Alle wegen in het buitengebied zijn veilig ontworpen. De weggebruikers van deze wegen tarten echter geregeld de verkeersveiligheid. We zetten daarom in op gedragsbeïnvloeding en verkeerseducatie en niet zozeer op aanpassing van de infrastructuur. 
 
We kijken naar verlichting bij fietspaden. Het plaatsen van (extra) verlichting is alleen van toepassing binnen de bebouwde kom. Daarbuiten doen we dat alleen op kruisingen en bij bochten. In natuurgebieden wordt geen verlichting geplaatst. 
 
De verkeersveiligheid op de Markt in Uden behoeft verbetering als het gaat over vermenging van fietsers, voetgangers en brommers. Met belangengroeperingen is gekeken naar de mogelijkheden. We gaan het voetpad verleggen en het fietspad duidelijk herkenbaar maken. 

Tijd (indicator)

G

We hebben de fietsstraat Volkelseweg en Maasstraat opgeleverd. 

Bij basisschool de Vlonder hebben we maatregelen genomen ter bevordering van de verkeersveiligheid.

We hebben de verkeersveiligheid op het kruispunt Velmolenweg/Vijverlaan verbeterd voor fietsers.

De SPV-viewer (SPV staat voor Strategisch Plan Verkeersveiligheid) is opgeleverd. Deze viewer brengt risicovolle locaties in beeld. De risicovolle locaties die op deze manier inzichtelijk zijn geworden, worden opgenomen in het uitvoeringsprogramma Mobiliteit.