Werken aan een toekomstbestendige organisatie
We willen onze jonge organisatie stevig neerzetten, voor nu en voor de toekomst. Daarbij kijken we voortdurend naar ontwikkelingen in de samenleving. Belangrijke ontwikkelingen zijn de veranderingen in de arbeidsmarkt, de digitalisering en de druk op onze financiën.
Daarnaast zorgen ontwikkelingen in de samenleving ervoor dat de rol van de overheid moet veranderen. We moeten als gemeente transformeren naar een faciliterende, stimulerende en innovatieve organisatie die zorgt dat het voorzieningenniveau op peil blijft voor een gemeenschap die meer zelfredzaam is. We willen ondersteunen dat onze inwoners elkaar helpen, initiatieven nemen, naar elkaar omkijken en zoveel mogelijk de regie op hun eigen leven hebben en behouden. Als gemeente zijn we in de toekomst dan ook meer een 'partner' dan een 'verzorger'. Handelen vanuit vertrouwen (en niet vanuit controle) is daarbij een belangrijke voorwaarde.
Om onze dienstverlening nu en in de toekomst kwalitatief hoog te houden, investeren we de komende jaren in onze organisatie.
Een aantrekkelijke organisatie om in te werken
De arbeidsmarkt staat onder druk. Er is minder instroom van nieuwe arbeidskrachten, terwijl de uitstroom van (oudere) medewerkers groot blijft. De jongste instromers (generatie Z) hebben een andere kijk op werk en dit vraagt iets anders van onze manier van werven en werken. Daarnaast vraagt de veranderende rol van de gemeente in de toekomst ook een andere manier van werken voor onze huidige en toekomstige personeelsleden.
Een financieel gezonde gemeente
Een goede balans tussen inkomsten en uitgaven is voor elke gemeente belangrijk. De financiële positie van de gemeente Maashorst is de afgelopen jaren solide geweest, de weerstandscapaciteit is goed en de weerstandsratio hoog (zie ook de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing).
De financiële positie van de gemeente staat echter de komende jaren onder druk, onder andere door een wijziging in de berekeningssystematiek van de Algemene Uitkering uit het gemeentefonds. Daarnaast is er sprake van een toenemende complexiteit van opgaven en groter wordende zorgvragen. Ondanks scherpere raming van budgetten, het eenmalig niet indexeren van algemene budgetten en verhoging van de OZB, is het voor 2025 nodig om een beroep te doen op onze algemene reserve om de begroting 2025 sluitend te maken. Uitgangspunt bij de Programmabegroting 2025-2028 is een strakker financieel kader. Daarin is geen ruimte voor nieuw beleid dat extra geld kost. Het principe 'nieuw voor oud' wordt dan ook leidend. Dat wil zeggen: we gaan alleen met nieuwe plannen of initiatieven aan de slag als ze in plaats komen van bestaande plannen of als we ze binnen bestaande taakvelden en -budgetten kunnen opvangen. Hierbij moeten we ook bekijken welke rol we als gemeente hebben bij bestaande en nieuwe opgaven en welke rol we in de toekomst daarin willen spelen.
Voor de jaren 2026 tot en met 2028 zijn de financiën nog niet op orde. We verwachten geen extra middelen voor de komende jaren van het Kabinet. Het is daarom aan de gemeenten zelf om voorbereidingen en maatregelen te treffen om de komende jaren te zorgen voor een structureel positief beeld. De komende periode gaan we daarom aan de slag met de vraag: 'Doen we de juiste dingen, en doen we die dingen goed?' Dit moet ertoe leiden dat de gemeente Maashorst toekomstbestendig is en blijft.
Een veilige en moderne informatievoorziening
Informatietechnologie ontwikkelt zich continue. Applicaties worden steeds vaker als een dienst aangeboden. Automatisering en robotisering worden ingezet in optimalisering van de bedrijfsvoering en dienstverlening. Ontwikkelingen als Artifical Intelligence (AI) beginnen een plek te krijgen binnen organisaties.
De Wet Open Overheid (WOO) vraagt overheden transparanter te zijn in de informatieverstrekking naar de samenleving.
Informatie- en IT- beveiliging wordt steeds belangrijker. Deze wereld ontwikkelt zich snel en bedreigingen als hacking, online profilering en spionage nemen steeds meer toe. Wij blijven ons als organisatie ontwikkelen om nieuwe risico’s te beheersen. We gaan aan de slag met data-gedreven werken en innovatie, en we zetten in op betere besluitvorming en efficiëntere bedrijfsvoering.