Paragraaf verbonden partijen

Verbonden Partijen

Terug naar navigatie - Verbonden Partijen

Verbonden partijen
Verbonden partijen zijn organisaties waaraan de gemeente zich bestuurlijk en financieel verbonden heeft.
Het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) geeft als definitie: ‘een verbonden partij is een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie, waarin de provincie of de gemeente een bestuurlijk én een financieel belang heeft.’

Verbonden partijen
Verbonden partijen zijn organisaties waaraan de gemeente zich bestuurlijk en financieel verbonden heeft.


Wat is een bestuurlijk belang?
Een bestuurlijk belang houdt in zeggenschap, hetzij uit hoofde van vertegenwoordiging in het bestuur, hetzij uit hoofde van stemrecht.


Wat is een financieel belang?
Een financieel belang is een aan de verbonden partij ter beschikking gesteld bedrag, dat niet verhaalbaar is indien de verbonden partij failliet gaat of het bedrag waarvoor aansprakelijkheid bestaat, indien de verbonden partij haar verplichtingen niet nakomt.


De verbonden partijen zijn binnen de gemeente Maashorst onderverdeeld in;
•    Publiekrechtelijke samenwerkingsverbanden. De gemeente Maashorst is betrokken bij diverse gemeenschappelijke regelingen.
•    Privaatrechtelijke samenwerkingsverbanden. De gemeente Maashorst is deelnemer in vennootschappen en coöperaties. Tevens is de gemeente Maashorst deelnemer van een aantal stichtingen en verenigingen.
•    Overige samenwerkingsverbanden.  Er zijn echter ook samenwerkingsverbanden die niet officieel onder de definitie van verbonden partij vallen, maar door het college en/of de raad zijn aangemerkt als politiek belangrijk. Deze zullen wel gehandhaafd worden in de planning en control producten.
Op basis van het BBV wordt tenminste de volgende informatie opgenomen;
•    De naam en vestigingsplaats.
•    De wijze waarop de gemeente een belang heeft in de verbonden partij en het openbaar belang dat erbij hoort.
•    Het belang dat de gemeente in de verbonden partij heeft aan het begin en de verwachte omvang aan het einde van het begrotingsjaar.
•    De verwachte omvang van het eigen vermogen en het vreemd vermogen van de verbonden partij aan het begin en aan het einde van het begrotingsjaar.
•    De verwachte omvang van het financiële resultaat van de verbonden partij in het begrotingsjaar.
•    De risico’s van de verbonden partij voor de financiële positie van de gemeente.

Beleid

Terug naar navigatie - Beleid

Beleid
Een samenwerkingsverband is bedoeld om beleidsdoelen van de gemeente te bereiken.
Hoe kun je daar grip op krijgen?
De gemeenten en besturen van de gemeenschappelijke regelingen in Brabant-Noord, werken reeds met de procedure om te komen tot een betere afstemming in de beleidsprocessen met de deelnemende gemeenten. Dit is het adoptieproces, waarin gemeente Meierijstad als regionale trekker fungeert. In samenspraak met griffiers en de gemeenschappelijke regelingen wordt een jaarplanning opgesteld, zodat kadernota’s, begrotingen en jaarstukken tijdig voorbereid en besproken kunnen worden door de raden. Hierdoor hebben zowel de deelnemers als de gemeenschappelijke regeling een leidraad om het adoptieproces goed te kunnen organiseren.


Waarom het adoptieproces?
Er zijn verschillende redenen hiervoor, maar de belangrijkste zijn:
•    Gemeenteraden staan op afstand als gevolg van het werken met gemeenschappelijke regelingen. Het adoptieproces is bedoeld om raden in positie te brengen op tijd een zienswijze op de stukken van de gemeenschappelijke regelingen uit te brengen.
•    De gemeenschappelijke regelingen krijgen de zienswijzen van de gemeenten binnen een kort tijdsbestek, zodat zij weten wat er binnen de gemeenten leeft en in staat zijn de zienswijzen te verwerken.
•    De betrokken medewerkers van gemeenten en gemeenschappelijke regelingen werken samen aan de voorzijde bij het opstellen van zienswijzen. Korte communicatielijnen en niet iedereen hoeft het wiel volledig zelf uit te vinden.
Daarnaast hebben de griffiers van Noord-Oost Brabant in het rapport ‘Grip op regionale samenwerkingsverbanden’ verbetervoorstellen gepresenteerd, om de sturing van de raden op de regionale samenwerking te versterken. Deze voorstellen zijn inmiddels ingevoerd. De belangrijkste zijn:  focus/prioritering op een aantal samenwerkingsverbanden, de samenwerking tussen de raden onderling is verbeteren door een regionaal informatiesysteem voor de raden te en de vergadercycli op elkaar af te stemmen. Tevens is er tweemaal per jaar een regionale beeldvormende bijeenkomst om meer interactie met de samenwerkingsverbanden te krijgen. Daarnaast zijn er adoptiegriffiers aangesteld  voorJeugd, ODBN, Veiligheidsregio, Regio Noordoost Brabant en GGD om raden bij belangrijke beslissingen vroegtijdig in positie te kunnen brengen. Deze adoptiegriffiers hebben periodiek overleg over de stand van zaken m.b.t. de Gemeenschappelijke Regelingen. Zij bespreken of er zaken zijn waar de raad bij betrokken moet worden, en adviseren op welke wijze de raden het best betrokken kunnen worden. Dit om de raden in staat  te stellen hun kaderstellende en controlerende rol te kunnen uitvoeren.  De griffiers werken momenteel ook aan eventuele procesmatige wijzigingen  die voortvloeien uit de gewijzigde wet GR.
Met de komst van de nieuwe Gemeente Maashorst moest het ambtelijk proces rondom verbonden partijen opnieuw ingericht worden. Daarnaast is de Wet Gemeenschappelijke Regelingen gewijzigd. Deze aangepaste wet is per 1 juli 2022 van kracht. Doel van deze wetswijziging is om de volksvertegenwoordigers meer mogelijkheden te geven om de eigen controlerende en kaderstellende rol te versterken en om de democratische legitimatie van de besluitvorming binnen de gemeenschappelijke regelingen te vergroten. Als de gemeenteraad gebruik maakt van deze nieuwe mogelijkheden, dan leidt dit tot een gewijzigd kader waarbinnen de ambtelijke organisatie zal moeten werken
Eind 2022 is gestart met een project om een duidelijk ambtelijk proces voor besluitvorming rondom verbonden partijen  op te stellen.  Dit project is bijna afgerond waarna de resultaten en aanbevelingen aan de directie voorgelegd zullen worden en implementatie plaats kan vinden. Tot dat moment vindt het proces op de oude wijze plaats, maar zijn de betrokken inhoudelijke ambtenaren al wel meegenomen in het traject van het project. Dit om kennis te delen, maar ook om hun behoeftes helder te krijgen.

Visie en doorkijk naar de toekomst

Terug naar navigatie - Visie en doorkijk naar de toekomst

Visie
De gemeente Maashorst heeft als visie dat de keuze voor een samenwerkingsverband altijd dient te gebeuren vanuit het maatschappelijk belang. Om te bepalen of in specifieke situaties dat belang het meest gediend wordt door aansluiting bij een samenwerkingsverband volgt de gemeente Maashorst in hoofdlijnen de VNG-BiZa-Handreiking voor de toepassing van de wet gemeenschappelijke samenwerkingen. Deze handreiking is uitgewerkt in het ambtelijk beheersinstrument Proceskader Samenwerkingsverbanden. Dit proceskader wordt gehanteerd om te bepalen of nieuwe samenwerkingsverbanden worden aangegaan, alsmede om periodiek te evalueren of een samenwerkingsverband nog de meest optimale vorm is om het maatschappelijk belang te borgen.
Wet- en regelgeving
Als gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen is de landelijke tendens dat het belang van een adequate beheersing van de verbonden partijen toeneemt. Mede naar aanleiding hiervan is de BBV (Besluit Begroting en Verantwoording) is op 16 juli 2014 gewijzigd. Daarnaast zijn de bepalingen en richtlijnen van de notitie Verbonden partijen   (PDF, 2.4 MB)d.d. oktober 2016 (PDF, 682.9 kB) vanaf 2018 in werking getreden. Ook de Wet Gemeenschappelijke Regelingen is met ingang van 1 juli 2022 gewijzigd. Doel van deze wetswijziging is om de volksvertegenwoordigers meer mogelijkheden te geven om de eigen controlerende en kaderstellende rol te versterken en om de democratische legitimatie van de besluitvorming binnen de gemeenschappelijke regelingen te vergroten.
Doorkijk naar de toekomst
De laatste jaren is de aard en het aantal samenwerkingsverbanden sterk in beweging. De verwachting is dat deze trend zich de komende jaren voort zal zetten. Als gevolg daarvan is de beheersing van verbonden partijen van belang. Daarnaast is het ook van belang om de risico's die hiermee samenhangen in beeld te hebben en te houden. Deze risico's hebben zijn plek in het systeem van risicobeheersing van de gemeente Maashorst. Zie hiervoor de risico inventarisatie in de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing.

Overzicht verbonden partijen

Terug naar navigatie - Overzicht verbonden partijen

Paragraaf verbonden partijen

  1. Brabant Historisch Informatie Centrum 

 

Verband 

Naam 

Brabant Historisch Informatie Centrum (BHIC) 

Website 

www.bhic.nl 

Vestigingsplaats 

‘s- Hertogenbosch 

Rechtsvorm 

Gemeenschappelijke regeling 

Doel 

In gezamenlijkheid behartigen van de belangen van ministerie, gemeenten en de waterschappen bij alle aangelegenheden betreffende de archiefbescheiden en collecties die berusten in de rijksarchiefbewaarplaats in de provincie Noord- Brabant en de archiefbewaarplaatsen van de gemeenten en de waterschappen. 

Inhoud 

Taakveld

Cultuur 

Doelstelling

Het borgen van een goede uitvoering van de archiefwet zodat de juiste informatie op de juiste manier beschikbaar is.  Hierdoor helpt de BHIC niet alleen particulieren, maar ook organisaties, gemeenten, waterschappen en provinciale  instellingen met al hun vragen op het gebied van archieven en cultuurhistorie.  Dit valt onder de doelstelling bij programma 5 Sport, cultuur en recreatie. Binnen cultuur valt de BHIC onder de deeltaakveld musea.

Taken 

Uitvoering geven aan de zogenaamde vraagtaken (nazorg, educatieve taken en wetenschappelijke activiteiten) als aanvulling op de wettelijke taken. De wettelijke taak van het BHIC gaat om de toezicht op het archief- en informatiebeheer naast het beheer van het statische archief. Deze taken zijn overgedragen aan het BHIC toen de gemeenten Uden en Landerd deel gingen nemen aan deze Gemeenschappelijke Regeling.

Afnemers van de vraagtaken zijn het Rijksarchief in Noord-Brabant, gemeenten en het waterschap.  

Wijzigingen 

Geen

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Minister van OCW, Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel en de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxtel,  Land van Cuijk,  Maashorst, Meierijstad,  Oss, Sint-Michielsgestel en Vught

Vertegenwoordiging

Lid algemeen bestuur

Portefeuillehouder 

Harold van den Broek

Domein

Dienstverlening

 Financiële positie

Jaarrekening 2022

  • totale exploitatie instelling: € 5.837.496
  • bijdrage Maashorst € 213.700
  • Eigen vermogen per 1/1 € 1.444.272 en per 31/12 € 1.576.213
  • vreemd vermogen per 1/1 € 4.356.507 en per 31/12  € 4.633.088
  • resultaat (instelling) € 38.439 positief

 

Begroting 2023

  • totale exploitatie instelling: € € 6.011.800
  • bijdrage Maashorst: € 218.000
  • eigen vermogen per 1/1  1.444.000en per 31/12  € 1.265.000
  • vreemd vermogen per 1/1  € 3.906.000  en per 31/12  € 3.418.000 –
  • Zienswijze:  Positief

 

Begroting 2024

-              totale exploitatie instelling: € € 6.494.200

-              bijdrage Maashorst: € 245.000

-              eigen vermogen per 1/1  € 1.397.000 en per 31/12  € 1.253.000

-              vreemd vermogen per 1/1  €  4.077.000 en per 31/12  € 4.107.000

-              Zienswijze:  Positief

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op de deelnemers afgewenteld: ja 

Is er een risico-inventarisatie: ja                                              

Risico-bepaling 

Risico’s die van invloed kunnen zijn  op toekomstige cijfers zijn o.a.:

  • vertraging in de besluitvorming op bestuurlijk niveau,
  • wijzigingen in de hoogte van de bijdrage door de deelnemers
  • wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling
  • CAO aanpassingen
  • Wachtgeld verplichtingen
  • Verhoging huurpenningen die afwijken van de bijdrage van OCW
  • Contracten van de depotverhuur zijn jaarlijks opzegbaar
  • Wijzigingen in de hoogte van de bijdrage via DVO’s
  • Geen volledige dekking van de kosten van het e-depot
  • Structurele stijging energiekosten

Het begroot weerstandvermogen bedraagt ultimo 2026 € 418.000. De gemeenschappelijke regeling geeft aan dat de algemene reserve niet meer mag bedragen dan 10%. De algemene reserves staan in de begroting 2023 op 8,5% van de bijdrage van de deelnemers.  

 

 

 

 

 

 

                 

 

  1. GGD Hart voor Brabant 

 

Verband 

Naam 

GGD Hart voor Brabant 

Website 

www.ggdhvb.nl 

Vestigingsplaats 

Tilburg 

Rechtsvorm 

Gemeenschappelijke Regeling 

Doel 

Preventie, bijdrage aan volksgezondheid, gemeenschappelijke gezondheidsdienst 

Inhoud 

Taakveld

Volksgezondheid

Doelstelling

Maximaal meedoen: Sociale en doelmatige aanpak

Taken 

Uitvoeren wettelijke taken vanuit  WPG (Wet Publieke Gezondheid) en (Jeugd)gezondheidszorg (vanuit Wmo en jeugdwet). Dit omvat preventie, bijdrage aan volksgezondheid en uitvoering geven aan Jeugdgezondheidszorg

Wijzigingen 

geen  (Er komt in 2024 een wijziging GR GGD Hart voor Brabant aan. Per wanneer precies is nog niet bekend.)

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Gemeenten Bernheze, Boekel, Boxtel, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, ‘s-Hertogenbosch, Heusden, Hilvarenbeek, Land van Cuijk, Loon op Zand, Maashorst, Meierijstad, Oisterwijk, Oss, SintMichielsgestel, Tilburg, Vught en Waalwijk. 

Vertegenwoordiging 

Lid Algemeen Bestuur 

Portefeuillehouder 

Ramona Sour

Domein

Sociaal

 Financiële positie 

Jaarrekening 2022

  • Totale exploitatie instelling € 127.156.000,00
  • Bijdrage Maashorst € 2.057.090,00 (Basistaken)
  • Eigen vermogen per 01/01 € 7.749.000,00 en per 31/12 € 7.376.000,00
  • Vreemd vermogen per 01/01 € 23.834.000,00 en per 31/12 € 20.068.000,00
  • Resultaat € 49.000

 

Begroting 2023

  • Totale exploitatie instelling  70.302.000,00
  • Bijdrage Maashorst € 2.170.388,00 (Basistaken)
  • Eigen vermogen per 01/01 € 7.376.000,00 en per 31/12 € 5.316.000,00
  • Vreemd vermogen per 01/01 € 20.068.000,00 en per 31/12 € 15.407.000,00
  • Resultaat € 0,00
  • Zienswijze Ja
  • Kernpunten zienswijze:

De Raad aan de voorkant te betrekken bij de inhoud en de te maken keuzes van de actualisering van het basispakket.

  •  

 

Begroting 2024

  • Totale exploitatie instelling € 80.274.000,00

-            Bijdrage Maashorst € 2.509.922,00 (Basistaken)

-            Eigen vermogen per 01/01 € 5.316.000,00 en per 31/12 € 4.816.000,00

-            Vreemd vermogen per 01/01 € 15.407.000,00 en per 31/12 € 15.407.000,00

-            Resultaat € 0,00

-            Zienswijze Ja

-            Kernpunten zienswijze:

Voor de conceptbegroting 2024 ‘Wij maken gezond gewoon’ vragen we aandacht voor:

De berichtgeving romdom trends en ontwikkelingen (o.a. de uitslag van monitorenvragenlijsten) om daarbij niet alleen de negatieve resultaten te benoemen, maar daarbij ook aandacht te besteden aan (opvallende) positieve resultaten.

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: ja Is er een risico-inventarisatie: ja

 

 

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: ja Zijn risico’s afgedekt: ja 

Risico-bepaling 

De GGD HvB stelt bij de begroting een risico-inventarisatie op als onderdeel van het hoofdstuk weerstandsvermogen en risicobeheersing. De risico’s worden benoemd en hoe de GGD hier mee omgaat. Het weerstandsvermogen laat zien hoe de GGD tegenvallers kan opvangen zonder dat het werk in gevaar komt. De algemene reserve van de GGD is groot genoeg voor het dekken van risico’s.  

 

 

 

  1. Kleinschalig collectief vervoer Brabant-Noordoost

 

Verband 

Naam 

Gemeenschappelijke regeling Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant noordoost( Regiotaxi) 

Website 

www.regiotaxinoordoostbrabant.nl 

Vestigingsplaats 

Oss

Rechtsvorm 

Gemeenschappelijke regeling (uitvoeringsovereenkomst) 

Doel 

Tot stand brengen, ontwikkelen en in stand houden van hoogwaardig kleinschalig collectief vervoer in aanvulling op openbaar vervoer 

Inhoud 

Taakveld

Maatwerkdienstverlening 18+ 

Doelstelling

Maatwerkdienstverlening 18+

Hiertoe behoort dienstverlening aan individuele cliënten met een beperking (fysiek/psychisch), die zelfstandig wonen en ondersteuning nodig hebben in de vorm van beschikbare uren (o.b.v. een toekenningsbeschikking). Hieronder valt ook individueel vervoer

Taken 

Voldoen aan de mobiliteitsbehoefte van de inwoners, ook als deze bij het zich verplaatsen ondersteuning behoeven (vanuit WMO, Jeugdwet e/o Participatiewet)

Wijzigingen 

Geen  

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Provincie Noord Brabant, gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad en Oss. 

Vertegenwoordiging 

Lid Algemeen Bestuur

Portefeuillehouder 

Ramona Sour

Domein

Sociaal 

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

 

Begroting 2023

zienswijze: positief

Begroting 2024

Zienswijze positief

 

 

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: ja 

Is er een risico-inventarisatie: ja 

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: ja

Zijn risico’s afgedekt: ja 

Risico-bepaling 

Het risico van de GR zelf is beperkt. De uitvoeringsregeling WMO vervoer die door de GR wordt uitgevoerd is echter een openeind regeling die als gevolg van invoering transities opnieuw ingebed moeten worden in het integrale klantproces vanuit het integrale Sociale Domein om de risico’s te minimaliseren.

 

  1. Regionaal Bureau Leerlingzaken Brabant Noordoost  

 

Verband 

Naam 

Regionaal Bureau Leerplicht en voortijdig schoolverlaten Brabant Noordoost 

Website 

www.rblbno.nl 

Vestigingsplaats 

Oss 

Rechtsvorm 

Gemeenschappelijke regeling (centrum gemeente is Oss) , maar geen verbonden partij. Op  1 januari

2018 is in werking getreden de Centrumregeling Leerplicht en Regionale Meld- en Coördinatiefunctie

Regio Brabant Noord Oost (regio 36b)                                                                                                                     

Doel 

Op grond van artikel 25, eerste lid, van de leerplichtwet 1969 dienen burgemeester en wethouders jaarlijks voor 1 oktober een verslag aan de Raad uit te brengen  over het gevoerde beleid. 

Inhoud 

Taakveld

Onderwijs algemeen

Doelstelling

Subtaakveld: Onderwijsbeleid en leerlingzaken.

Hiertoe behoren het lokaal onderwijsbeleid en leerling voorzieningen: achterstanden-beleid en internationale schakelklas, volwasseneducatie, peuter- en kinderopvang, leerlingenvervoer, leerplicht en voorkomen voortijdig schoolverlaten.

 

Taken 

Het Regionaal Bureau Leerplicht en voortijdig schoolverlaten Brabant Noordoost (RBL BNO) heeft twee taken: de leerplichtwet en de RMC-wet uitvoeren 

Wijzigingen 

geen 

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Gemeenten Bernheze, Boekel, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad en Oss.

Vertegenwoordiging 

Meierijstad, Mill en Sint Hubert, Oss (centrum-gemeente)

Portefeuillehouder 

Ramona Sour

Domein

Sociaal

 Financiële positie 

Jaarrekening 2022

  • Totaal €  2.119.724
  • bijdrage Maashorst € 136.324,-
  • eigen vermogen per 1/1/2021 €    en per 31/12/2021  € NVT
  • vreemd vermogen per 1/1 €  en per 31/12 €  NVT

 

Begroting 2023

  • totale begroting (instelling) € 2.033.664
  • bijdrage Maashorst € 139.732
  • resultaat  instelling € 0
  • zienswijze: positief

 

Begroting 2024

-            totale begroting (instelling) € 2.123.680,-

-            bijdrage Maashorst € 146.859,-

-            resultaat  instelling €  0

-            zienswijze: positief

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: ja 

Is er een risico-inventarisatie: ja 

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: ja 

Zijn risico’s afgedekt: ja 

Risico-bepaling 

Het gaat hier niet om volledig zelfstandig orgaan maar om een uitvoeringsorganisatie onder de gemeente Oss. Gemeente is een deelnemende gemeente en als zodanig aansprakelijk op basis van besluitvorming (WGR). De financiële positie is goed. 

Op termijn wordt de vorm van samenwerking aangepast.

 

 

  1. Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) 

 

Verband 

Naam 

Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) 

Website 

www.odbn.nl 

Vestigingsplaats 

‘s- Hertogenbosch 

 

 

Rechtsvorm 

Gemeenschappelijke regeling 

Doel 

Taakuitvoering op gebied van vergunningen, toezicht en handhaving en duurzame en ruimtelijke ontwikkeling.

Inhoud 

Taakveld

Milieubeheer

Doelstelling

Een veilige en gezonde kwaliteit van de leefomgeving.

Taken 

Dienstverlening aan de deelnemers op het gebied van de fysieke leefomgeving en als verlengstuk van het lokaal en provinciaal bestuur een bijdrage leveren aan een leefbare en veilige werk- en leefomgeving van de regio Brabant Noordoost. Gestart m.i.v. 1 oktober 2013

Wijzigingen 

Geen

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Gemeenten Bernheze, Boxtel, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Oss, ’s-Hertogenbosch, SintMichielsgestel, Vught en de provincie Noord-Brabant.

Vertegenwoordiging 

Lid Dagelijks Bestuur en Algemeen Bestuur

Portefeuillehouder 

Franko van Lankvelt 

Domein

Ruimte

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

  • totale exploitatie instelling) € 29.221.344
  • bijdrage Maashorst: €  1.1881.992
  • eigen vermogen per 1/1 € 974.598   en per 31/12 €  1.405.076 inclusie het resultaat 2021
  • vreemd vermogen per 1/1 en per 31/12 € 1.008.732
  • resultaat voor bestemming (instelling) € 568.702
  •  

Begroting 2023

  • totale begroting (instelling) €  31.224.238
  • bijdrage totale aangepaste begroting €  33.797.035
  • bijdrage € 2.057.031
  • bijdrage  aangepaste begroting bijdrage € 2.151.434
  •  resultaat  instelling  € 42.300
  • resultaat  instelling   aangepaste begroting € 39.400
  • - zienswijze: 
  • De gemeente Maashorst dient de volgende zienswijze in over de begroting 2023 van de ODBN: De jaarlijkse kosten van de deelnemersbijdrage worden steeds hoger. De ODBN heeft een inspanningsverplichting om kritisch te blijven kijken naar de kosten rondom de deelnemersbijdrage  (eerste zienwijze)
  •  Bij de aangepaste begroting is geen zienswijze ingediend.

Begroting 2024

-              totale begroting (instelling) €  36.414.493

-              bijdrage € 2.280.872

-              resultaat  instelling  € 34.600

 - zienswijze: De gemeente Maashorst heeft geen zienswijzen ingediend

Risico 

Risicobeoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: ja  Is er een risico-inventarisatie: ja

 

Risico-bepaling 

De ODBN stelt in de begroting en jaarrekening een risico-inventarisatie op als onderdeel van de paragraaf weerstandvermogen & risicobeheersing. Dit wordt afgezet ten opzichte van de

weerstandcapaciteit (algemene reserve ODBN) waaruit de weerstandsratio blijkt. Hierop wordt door de ODBN beleid op gevoerd.

 

 

 

 

  1. Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord  

 

Verband 

Naam 

Regionale Ambulance Voorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV Brabant MWN)

Website 

RAV Brabant Midden-West-Noord | Ambulancezorg vanuit het hart (ravbrabantmwn.nl)

Vestigingsplaats 

Tilburg

Rechtsvorm 

Gemeenschappelijke regeling 

Doel 

Het verlenen of doen verlenen van ambulancezorg

Inhoud 

Taakveld

Volksgezondheid

Doelstelling

Levert Volksgezondheid algemeen (bewaken van de gezondheidssituatie en uitvoeren maatregelen tegen bedreiging van de gezondheid)

Taken 

-              Het in stand houden van een Regionale Ambulancevoorziening voor Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord;

-              Het in stand houden van een meldkamer ambulancezorg voor Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord;

-              Het vaststellen en (doen) uitvoeren van regionale ambulanceplannen voor Midden- en West-Brabant en voor Brabant-Noord;

-              Het (doen) leveren van een bijdrage aan de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen voor de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de Veiligheidsregio Brabant-Noord;

Wijzigingen 

Geen  (Er komt waarschijnlijk in 2024 een wijziging aan)

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Alphen-Chaam, Altena, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Bernheze, Boekel, Boxtel, Dongen,

Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Halderberge, ’s-Hertogenbosch,

Heusden, Hilvarenbeek, Land van Cuijk, Loon op Zand, Maashorst, Meierijstad, Moerdijk, Oisterwijk, Oosterhout, Oss, Roosendaal, Rucphen, Sint-Michielsgestel, Steenbergen, Tilburg, Vught, Waalwijk, Woensdrecht en Zundert 

Vertegenwoordiging 

Lid Algemeen Bestuur 

Portefeuillehouder 

Ramona Sour

Domein

Sociaal

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

  • Totale exploitatie instelling € 78.935.000,00
  • Bijdrage Maashorst € 0,00
  • Eigen vermogen per 01/01 € 14.180.000,00 en per 31/12 € 14.293.000.000,00
  • Vreemd vermogen per 01/01 € 32.686.000,00 en per 31/12 € 29.564.000,00
  • Resultaat (instelling) € 221.000,00

 

Begroting 2023

  • Totale exploitatie instelling  € 79.512.000,00
  • Bijdrage Maashorst € 0,00
  • Eigen vermogen per 01/01 € 16.526.000,00 en per 31/12 € 16.856.000,00
  • Vreemd vermogen per 01/01 € 29.070.000 en per 31/12 € 33.970.000,00
  • Resultaat (instelling) € 92.000
  • Zienswijze: Nee
  • Kernpunten zienswijze: nvt
  •  

Begroting 2024

-            Totale exploitatie instelling € 90.670.000,00

-            Bijdrage Maashorst € 0,00

-            Eigen vermogen per 01/01 € 16.918.000,00 en per 31/12 € 17.233.000,00

-            Vreemd vermogen per 01/01 € 26.153.000,00 en per 31/12 € 31.053.000,00

-            Resultaat (instelling) € 0,00

-            Zienswijze: Nee

-            Kernpunten zienswijze: nvt

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: nee 

Is er een risico-inventarisatie: ja 

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: ja 

Zijn risico’s afgedekt: ja 

Risico-bepaling 

De gemeenten zijn niet langer risicodragend, deze taak is overgenomen door Rijk en ziektekostenverzekeraars (garantstelling). De GR is er alleen nog vanwege de zekerheid voor het behouden van opgebouwde pensioenafspraken voor het personeel.

 

 

  1. Veiligheidsregio Brabant-Noord 

 

Verband 

Naam 

Veiligheidsregio Brabant-Noord 

Website 

www.vrbn.nl

Vestigingsplaats 

s-Hertogenbosch 

Rechtsvorm 

Gemeenschappelijke regeling 

Doel 

Uitvoering geven aan de Wet Veiligheidsregio 

Inhoud 

Taakveld

Crisisbeheersing en brandweer

Doelstelling

De veiligheidsregio behartigt het belang van een doelmatig georganiseerde en gecoördineerde, waar mogelijk integrale, uitvoering van de hulpverlening in het werkgebied alsmede de voorbereiding daarop.

De veiligheidsregio behartigt daartoe de belangen van de deelnemende partijen op de volgende terreinen: a) brandweerzorg;

  1. geneeskundige hulpverlening;
  2. rampenbestrijding en crisisbeheersing;
  3. bevolkingszorg.

Taken 

Het inventariseren van de grootste risico’s in de regio.

 

 

 

Het instellen en in stand houden van een brandweer. De belangrijkste taak van de brandweer is het voorkomen, beperken en bestrijden van branden en gevaren bij ongevallen (anders dan brand). Het instellen en in stand houden van een geneeskundige hulpverleningsorganisatie (GHOR) in de regio. De GHOR coördineert de inzet van geneeskundige diensten tijdens rampen en grote ongevallen.

Het instellen en in stand houden van een operationele organisatie voor bevolkingszorg. De belangrijkste taken van bevolkingszorg is het voorlichting van en op opvangen/verzorgen van de bevolking bij rampen en crisis.

Het voorbereiden op crisis en rampen en het organiseren van de crisisorganisatie. Deze taken worden gezamenlijk uitgevoerd door de brandweer, politie, GHOR en bevolkingszorg.

Wijzigingen 

Geen 

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxtel, ‘s-Hertogenbosch, Heusden, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Oss, Sint-Michielsgestel en Vught

Vertegenwoordiging 

Rianne Donders is lid van het Dagelijks Bestuur en het Algemeen Bestuur

Portefeuillehouder 

Rianne Donders

Domein

Dienstverlening

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

- Totale exploitatie €

-  Bijdrage Maashorst €

-  Eigen vermogen per 1/1 €   en per 31/12 € 

- Vreemd vermogen per 1/1 €  en per 31/12 €

- Resultaat  € 1,3 miljoen positief, resultaatbestemming: ingezet om ondergrens reserve weer te bereiken en tevens om loon- en prijsstijgingen voor 2023 te kunnen dekken

Begroting 2023

- totale begroting (instelling) € 50.624.000,-

 - bijdrage Maashorst € 3.736.055,-

- resultaat  instelling € 0,-

- zienswijze: Positief

Begroting 2024

- totale begroting (instelling) € 48.327.394

 - bijdrage Maashorst € 4.246.720

- resultaat  instelling € 0

- zienswijze: positief

Risico 

Risico-beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: ja 

Is er een risico-inventarisatie: ja 

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: ja 

Zijn risico’s afgedekt: ja 

Risico-bepaling 

Geen specifieke algemeen risico’s.

 

 

  1. Werkvoorzieningsschap Noordoost-Brabant 

 

Verband 

Naam 

Werkvoorzieningschap NO Brabant 

Website 

www.wvs-nb.nl 

Vestigingsplaats 

Oss 

Rechtsvorm 

Gemeenschappelijke regeling 

Doel 

Doelmatige, rechtmatige en doeltreffende uitvoering van de Wsw 

Inhoud 

Taakveld

Begeleide- en arbeidsparticipatie in programma 6

Doelstelling

Een inclusieve samenleving, waarin iedereen optimaal kan deelnemen in werk of maatschappelijke activiteiten op een individueel haalbaar niveau.

Taken 

Afspraken met het Werkvoorzieningschap IBN over uitvoering van de Wsw: het aan¬bieden van werk aan mensen met een beperking en een beperkte loonwaarde-capaciteit.

Wijzigingen 

Inmiddels ligt het nieuwe Partnership gemeenten en IBN ter besluitvorming voor binnen de regio. Besluitvorming hierover zou eerst eind 2020 plaatsvinden, maar is door de Corona-crisis vertraagd. Een vernieuwdHet nieuwe Partnership is ingegaan per gaat met ingang van juli 2021. van start. Het betreft een Partnership voor onbepaalde duur. Binnen dit Partnership is IBN hoofdaannemer voor het plaatsen van kandidaten in een beschutte werkomgeving. Daarnaast neemt IBN de begeleiding en bemiddeling naar werk op zich van een afgesproken deel van het gemeentelijk uitkeringsbestand, bestaande uit personen met een indicatieve loonwaarde van 30-80%. Met de indicatieve loonwaarde wordt de persoonlijke verdiencapaciteit uitgedrukt, het percentage van het wettelijk minimumloon dat een persoon zelfstandig of met begeleiding op maat kan verdienen.

 

Een gezamenlijk proces met de verschillende gemeenten en IBN heeft plaatsgevonden. Uitgaande va 3 mogelijke toekomstige scenario’s is solidair gekozen voor scenario II. In dit scenario van het vernieuwd partnership voor de gemeente Uden  In het vernieuwde partnership gaan gemeenten en IBN op basis van een netwerkrelatie een samenwerking aan waarin waarmeeeen zogeheten  het ‘basispakket’ wordt uitgevoerd. In dit basispakket worden naast de uitvoering van de Wsw en het hoofdaannemerschap beschut werk, drie taken uitgevoerd: aanbieden van dienstverbanden aan inwoners die behoren tot de doelgroep van de Participatiewet (aanbod en vraag gestuurd), aanbieden van voortrajecten en inzetten van expertise van IBN. Naast het basispakket kan IBN aan individuele gemeenten diensten uit het zogenaamde pluspakket aanbieden. Er is gekozen voor een lumpsumfinanciering.

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Gemeenten Bernheze, Boekel, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad en Oss

Vertegenwoordiging 

Lid Algemeen Bestuur 

 

Portefeuillehouder 

Gijs van Heeswijk 

Domein 

Sociaal

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

 

  • bijdrage Maashorst €
  • eigen vermogen per 1/1 €    en per 31/12 €
  • vreemd vermogen per 1/1 €  en per 31/12 € 
  •  resultaat €  0

Begroting 2023

  • totale begroting (instelling ex WSW) € 177.200
  • bijdrage Maashorst € 15.602
  • resultaat  instelling € 0
  • zienswijze: positief

Begroting 2024

-            totale begroting (instelling ex WSW) €

-            bijdrage Maashorst €

-            resultaat  instelling € 

-            zienswijze:

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: ja 

Is er een risico-inventarisatie: ja 

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: ja 

Zijn risico’s afgedekt: deze zijn deels afgedekt door de egalisatiereserve 

Risico-bepaling 

Het Werkvoorzieningsschap NO Brabant is eigenaar van de IBN Holding die de WSW regeling uitvoert, maar houdt geen eigen risicoreserve aan omdat de risico’s in de holding worden genomen. 

 

 

  1. Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB)  

 

Verband 

Naam 

Belastingsamenwerking Oost Brabant 

Website 

www.bs-ob.nl 

Vestigingsplaats 

Oss 

Rechtsvorm 

gemeenschappelijke regeling

Doel 

Door samenwerking efficiënter werken en de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren. Dit  doen tegen zo laag mogelijke kosten, wat uiteindelijk ten goede komt aan u als belastingbetaler. BSOB is een uitvoeringsorganisatie en bepaalt niet de hoogte van de belastingtarieven 

Inhoud 

Taakveld

Belastinginkomsten

 

 

Doelstelling

De kwaliteit, dienstverlening, efficiency en continuïteit van de waardering, heffing en inning van gemeentelijke en waterschapsbelastingen te verbeteren. En wel tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten  

Draagt bij aan de doelstelling voor een efficiënte organisatie, waarbij de bedrijfsvoering ondersteunend is aan het primaire proces. Met andere woorden: “De basis op orde”.

Taken 

Opleggen en innen van belastingen OZB, reclame en parkeren:, taxaties WOZ, afwikkeling kwijtscheldingsverzoeken. 

Wijzigingen 

Geen

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Gemeenten Asten, Bernheze, Boekel, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek, Maashorst,  Oss, Someren en Waterschap Aa en Maas 

Vertegenwoordiging 

Lid Algemeen bestuur en Dagelijks bestuur 

Portefeuillehouder 

Gijs van Heeswijk

Domein 

Dienstverlening

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

 

  • totale exploitatie instelling € 
  • bijdrage Maashorst € 1.169.145    Waarvan €10.874 s in 2022 € betaald is aan het project waarderen op oppervlakte. 
  • eigen vermogen per 1/1 €   per 31/12 €
  • vreemd vermogen per 1/1 € en per 31/12 € 
  • resultaat (instelling): batig resultaat van € 196.000 waarvan 16.000 voor Maashorst.

 

Begroting 2023

  • totale begroting instelling € € 8.553.378 
  • totale bijdrage Maashorst € 882.165 (de te verwachten opbrengsten invordering € 132.491 zijn in mindering gebracht).
  •  - Zienswijze: Positief

Begroting 2024

  • totale begroting instelling € 9.395.901
  • totale bijdrage Maashorst €1.157.813 exclusief invorderingsbijdrage van €70.000
  • - Zienswijze: Positief

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: ja 

Is er een risico-inventarisatie:  ja 

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken:  ja

Zijn risico’s afgedekt: nee 

 

Risico-bepaling 

In het treasurystatuut is het risicobeheer met betrekking tot de financieringsfunctie van BSOB beschreven. 

In artikel 53 GR staat opgenomen dat de deelnemers garant staan dat BSOB te allen tijde over voldoende middelen beschikt om aan zijn verplichtingen jegens derden te kunnen voldoen.

 

In de paragraaf weerstandsvermogen is een matrix opgenomen waarin de risico’s zijn onderverdeeld in de categorieën: programmatuur, gegevens, mens, omgeving en apparatuur. De risico’s zijn niet gekwantificeerd in euro’s, maar wel is op detailniveau aangegeven dat de kans, de impact, de waarde van het risico en de prioriteit. Op een achttal onderdelen wordt de prioriteit als middel beoordeeld, waarbij het risico schommelt tussen een 6 en een 9. Hieraan zouden wel euro’s moeten worden toebedeeld.

 

 

 

  1. Centrumregeling Jeugd N.O. Brabant

 

Verband 

Naam 

Centrumregeling Jeugdhulp NoordoostBrabant 2020

Website 

n.v.t.       

Vestigingsplaats 

Centrumgemeente is ’s-Hertogenbosch

Rechtsvorm 

artikelen 1 en 8, derde lid, van de Wet gemeenschappelijke regelingen, maar geen verbonden partij

Doel 

De gemeenten zijn een onderlinge samenwerking aangegaan gericht op het zorgdragen voor een kwalitatief goede en efficiënte inkoop van de jeugdtaken op basis van de Inkoopstrategie 2020-2024, de jaarlijks vastgestelde Inkoopopdracht, het Regionaal Beleidsplan Jeugdhulp 2020-2023 en beleidsopdrachten met inachtneming van de bepalingen van de Jeugdwet.

Inhoud 

Taakveld

Maatwerkdienstverlening 18- in programma 6

Doelstelling

Zorgdragen voor een kwalitatief goede en efficiënte inkoop van gespecialiseerde jeugdhulp. 

Taken 

  • Regionale inkoop van gespecialiseerde jeugdhulp  inclusief accountmanagement en contractbeheer.
  • De door het Regionaal Regieteam verstrekte inkoopdracht uitvoeren
  • Gevraagd en ongevraagd adviseren aan het Regionaal Regieteam
  • Waar nodig het organiseren van het overleg met de gecontracteerde aanbieders van jeugdtaken over inkoopgerelateerde onderwerpen
  • Het evalueren van accountmanagement en contractbeheer
  • Het organiseren van data-analyse ten behoeve van de inkoopopdracht en het per kwartaal of zoveel eerder als nodig rapporteren op basis van gebruik van jeugdtaken aan alle gemeenten over de stand van zaken

 

 

  • Verantwoording afleggen aan het Regionale Regieteam op basis van het door het Regionaal Inkoopteam bepaalde KPI’s en rapportage frequentie
  • In voorkomend geval het namens de gemeente voeren van onderhandelingen en het sluiten van overeenkomsten tussen gemeenten uit de samenwerkende jeugdzorgregio’s en aanbieders van Jeugdzorgplus, Jeugdbescherming en Jeugdreclassering na overleg met het RBO voor zover dit nog niet eerder in beleid is vastgelegd. Indien daarvoor nodig, het onderhandelen en mede sluiten van een samenwerkingsconvenant tussen de samenwerkende gemeenten na overleg met het RBO voor zover dit nog niet eerder in beleid is vastgelegd •                Verantwoording afleggen aan het Regionaal Regieteam over inhoudelijke en financiële voortgang en realisatie van de inkoopopdracht
  • Het voeren van rechtsgedingen voortvloeiende uit de hiervoor vermelde taken

Wijzigingen 

Geen

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Bernheze, Boekel, Boxtel, ’s- Hertogenbosch, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Oss, SintMichielsgestel en Vught.

Vertegenwoordiging 

Via een bestuurlijk overleg

Portefeuillehouder 

Ramona Sour

Domein

Sociaal

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

  • bijdrage Maashorst €18.125
  • eigen vermogen per 1/1 en per 31/12 n.v.t.
  • vreemd vermogen per 1/1 en per 31/12 n.v.t.
  • resultaat €  0

Begroting 2023

  • totale begroting € 2.246.243
  • bijdrage Maashors € 211.683

-  resultaat  instelling € 0

- zienswijze n.v.t.

Begroting 2024

-              totale begroting €  2.246.243

-              bijdrage Maashors € 211.683

- resultaat  instelling € 

 

- zienswijze n.v.t.

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: ja

Is er een risico-inventarisatie: Nee

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: Nee

Zijn risico’s afgedekt: nee

Risico-bepaling 

Het risico is laag. De GR is een lichte variant waarbij de gemeente ‘s-Hertogenbosch namens de regio inkoop- en contractbeheersactiviteiten uitvoert.

 

 

  1. Centrumregeling WMO Noordoost-oost 2020

 

Verband 

Naam 

Centrumregeling Wmo Brabant Noordoost-oost 2020

Website 

n.v.t.                                                                                                  

Vestigingsplaats 

Oss

Rechtsvorm 

artikelen 1 en 8, vierde lid, van de Wet gemeenschappelijke regelingen, maar geen verbonden partij

Doel 

Het zorgdragen voor een kwalitatief goede en efficiënte inkoop van de ondersteuning in het kader van de Wmo op basis van het regionaal beleidskader Wmo en het tweejaarlijkse inkoopplan.

Inhoud 

Taakveld

Maatwerkdienstverlening 18+ 

Doelstelling

Preventie, vroegsignalering en persoonsgerichte aanpak, inwoners krijgen de voor hen benodigde ondersteuning  op de daarvoor meest geëigende plek.

Taken 

De regionale inkoop van ondersteuning in het kader van de Wmo.

Het afsluiten, beheren, uitvoeren van de overeenkomsten die voortvloeien uit de aanbesteding en alle activiteiten die daarvoor noodzakelijk zijn.

Het leveren van monitorrapportages per half jaar of zo veel vaker als nodig waarmee regiogemeenten sturingsinformatie ontvangen over zorggebruik Wmo en de kosten daarvan, soorten producten, omvang en samenloop van de diverse producten per regiogemeente en ten opzichte van andere gemeente in de samenwerkingsregio.

Wijzigingen 

Geen

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Bernheze, Boekel, Land van Cuijk en Maashorst

Vertegenwoordiging 

Via een bestuurlijk overleg. Aan het portefeuillehoudersoverleg Wmo nemen deel de portefeuillehouders Wmo en een ambtelijke vertegenwoordiger per subregio.

Portefeuillehouder 

Ramona Sour

Domein

Sociaal

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

  • - bijdrage Maashorst 2022: €  210.769,14
  • eigen vermogen per 1/1 en per 31/12 n.v.t.
  • vreemd vermogen per 1/1 en per 31/12 n.v.t.
  • resultaat €  0

Begroting 2023

  • bijdrage Maashorst € 261.461
  • eigen vermogen per 1/1 en per 31/12 n.v.t.
  • vreemd vermogen per 1/1 en per 31/12 n.v.t.
  • resultaat  instelling € 0

 

Begroting 2024

- bijdrage Maashorst € 257.347

-            eigen vermogen per 1/1 en per 31/12 n.v.t.

- vreemd vermogen per 1/1 en per 31/12 n.v.t.

- resultaat  instelling € 0

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: ja

Is er een risico-inventarisatie: Nee

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: Nee

Zijn risico’s afgedekt: nee

Risico-bepaling 

Het risico is laag. De GR is een lichte variant waarbij de gemeente Oss namens de regio inkoop- en contractbeheersactiviteiten uitvoert.

 

 

 

 

 

 

 

Gemeenschappelijke regelingen waaraan alleen voormalig grondgebied van gemeente Landerd deelneemt:

 

 

 

  1. Milieustraat Oss, per 1-1-2024 beëindigd

 

Verband 

Naam 

Milieustraat Oss

Website 

n.v.t.                                                                                                  

Vestigingsplaats 

Oss

Rechtsvorm 

Gemeenschappelijke regeling

Doel 

Exploiteren en beheren van de milieustraat aan de Maaskade te Oss

Inhoud 

Taakveld

Afval

Doelstelling

Exploiteren en beheren van de milieustraat

Taken 

Beheer en exploitatie van het Duurzaamheidsplein Oss voor Oss en Landerd.

Wijzigingen 

In 2023 zet gemeente Oss haar dienstverlening voort, zodat gemeente Maashorst haar afvalbeleid kan harmoniseren. Maashorst heeft eind 2022 opgezegd en treedt per 1-1-2024 uit.

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Gemeente Landerd en Oss

Vertegenwoordiging 

Dienstverleningsovereenkomst

Portefeuillehouder 

Jeroen van den Heuvel

Domein

Ruimte

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

  • bijdrage Maashorst € 316.000, eindafrekening 2022 moet nog volgen
  • eigen vermogen per 1/1 en per 31/12 n.v.t.
  • vreemd vermogen per 1/1 en per 31/12 n.v.t.
  • resultaat €  0

 

Begroting 2023

  • totale begroting (instelling) n.n.b.
  • bijdrage Maashorst (voorheen Landerd) € €324.000
  • resultaat  instelling €0

Begroting 2024

NVT

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: ja

Is er een risico-inventarisatie: Nee

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: Nee

Zijn risico’s afgedekt: Nee

Risico-bepaling 

Het risico is laag. Beheer is via tariefstelling rendabel.

 

 

 

  1. Afvalinzameling

 

Verband 

Naam 

Afvalinzameling Oss

Website 

n.v.t.                                                                                                  

Vestigingsplaats 

Oss

Rechtsvorm 

Gemeenschappelijke regeling

Doel 

Het efficiënt, doelmatig en bestendig uitvoeren van de gemeentelijke taak tot inzameling van huishoudelijke afvalstoffen

Inhoud 

Taakveld

Afval

Doelstelling

Het efficiënt, doelmatig en bestendig uitvoeren van de gemeentelijke taak tot inzameling van huishoudelijke afvalstoffen

Taken 

Inzamelen van het huishoudelijk restafval, GFT en PMD bij de huishoudens in gemeente Landerd

Wijzigingen 

Nu nog geen wijzigingen, gemeente Oss zet haar dienstverlening in 2022 en 2023 voort, zodat gemeente Maashorst haar afvalbeleid kan harmoniseren. Voorbereidingen zijn gestart om te bepalen op welke wijze Maashorst verder wil met de GR. Bestuurlijke besluitvorming vindt in 2022 hierover plaats.

 

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Gemeente Landerd en Oss

Vertegenwoordiging 

Dienstverleningsovereenkomst

Portefeuillehouder 

Jeroen van den Heuvel

Domein

Ruimte

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

  • bijdrage Maashorst € € 398.127,56
  • eigen vermogen per 1/1 en per 31/12 n.v.t.
  • vreemd vermogen per 1/1 en per 31/12 n.v.t.
  • resultaat €  

Begroting 2023

  • totale begroting (instelling) 
  • bijdrage Maashorst (voorheen Landerd € 436.000
  • resultaat  instelling € 

Begroting 2024

-        totale begroting (instelling) 

-        bijdrage Maashorst (voorheen Landerd € NNB

-        resultaat  instelling € 

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: ja

Is er een risico-inventarisatie: Nee

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: Nee

Zijn risico’s afgedekt: Nee

Risico-bepaling 

Het risico is beperkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Privaatrechtelijke samenwerkingsverbanden 

De gemeenten Uden en Landerd zijn deelnemers van de volgende stichtingen, vennootschappen en verenigingen. In sommige participeren ze beiden, maar er is echter ook aan aantal waarin 1 van de oorspronkelijke gemeentes alleen deelneemt. Deze samenwerkingsverbanden zijn wel voortgezet in de nieuwe gemeente Maashorst. 

 

Samenwerkingsverbanden waarin beide gemeenten deelnemen 

 

  1. Natuurcentrum De Maashorst zijn

 

Verband 

Naam 

Natuurcentrum De Maashors

Website 

www.natuurcentrumdemaashorst.nl 

Vestigingsplaats 

Nistelrode 

Rechtsvorm 

Stichting  (BBV artikel 15, lid1-5, 3e categorie)

Doel 

Het vergroten van de waardering voor natuur en leefomgeving. 

Inhoud 

Taakveld

Openbaar groen en recreatie

 

 

Doelstelling

Programma Sport, cultuur en recreatie. We houden voor de gemeenten Maashorst en Bernheze een recreatie- en educatievoorziening in stand door het Natuurcentrum te faciliteren. Hierdoor blijft het voor recreanten en toeristen aantrekkelijk om te recreëren in de natuur. En wordt natuureducatie onder de aandacht gebracht bij leerlingen van basisonderwijs en voortgezet onderwijs in de twee gemeenten.

Taken 

Het geven van educatie, recreatief aanbod creëren en PR en communicatie. Educatie voor leerlingen, kennis laten maken met natuur, informatie, ontwikkeling natuurgebied, samenwerking met partners en medewerking aan routestructuren.

Wijzigingen 

In 2021 heeft de gemeente Oss de subsidie aan Natuurcentrum de Maashorst afgebouwd. Dit betekent dat het natuurcentrum voor haar eigen bedrijfsvoering maatregelen moet treffen zodat er natuureducatie aan leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs in Bernheze en Maashorst kan worden gegeven.

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Jaarlijks vindt er een bestuurlijk overleg plaats waar de gemeenten Maashorst en Bernheze, Staatsbosbeheer en Waterschap AA en Maas, deel van uit maken.

Vertegenwoordiging 

Geen bestuurlijke vertegenwoordiging

Portefeuillehouder 

Jeroen van den Heuvel

 

Domein

Ruimte

Financiële positie

Jaarrekening 2022

  • totale exploitatie instelling: 
  • bijdrage Maashorst €
  • eigen vermogen per 1/1 € en per 31/12  € 133.00

vreemd vermogen per 1/1 €  en per 31/12 €

Begroting 2023

bijdrage Uden € 68.750

  • bijdrage Landerd € € 21.470

Begroting 2024

  • bijdrage Maashorst

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: nee 

Is er een risico-inventarisatie: nee 

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: nee 

Zijn risico’s afgedekt: nee 

 

Risico-bepaling 

Formeel is het Natuurcentrum een eigen orgaan en is de gemeente niet aansprakelijk. Gezien de resultaten en opgebouwde dotatie klein onderhoud  was de risico bepaling gering, maar het wegvallen van de subsidie van de gemeente Oss betekent wel dat er een reorganisatie moet plaatsvinden om taken en middelen weer in balans te brengen.

 

 

 

  1. Regionaal Zorg- en Veiligheidshuis 

 

Verband 

Naam 

Regionaal Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Noordoost

Website 

www.rvml.nl 

Vestigingsplaats 

’s-Hertogenbosch

Rechtsvorm 

Stichting  (BBV artikel 15, lid1-5, 3e categorie)

Doel 

Het Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Noordoost (ZVH) is een samenwerkingsverband waarin zorg- en veiligheidspartners en gemeenten, onder eenduidige regie, werken aan complexe zorg- en veiligheidsproblemen. De doelstelling van deze samenwerking is bijdragen aan de algemene veiligheid, het verbeteren van de persoonlijke situatie, het voorkomen en verminderen van recidive, (ernstige) overlast, criminaliteit en/of maatschappelijke uitval. Dit gebeurt door een combinatie van strafrechtelijke, civielrechtelijke en bestuurlijke interventies en zorg in persoonsgebonden aanpakken.

Inhoud 

Taakveld

Openbare Orde en Veiligheid en Zorg

Doelstelling

Veilig gevoel, Sociaal veilig 

Taken 

1. Het voeren van procesregie;

2. Het adviseren van professionals;

3. Het signaleren en adviseren ten aanzien van kansen en knelpunten.

Wijzigingen 

Optimalisering systeem ten behoeve van casus overleg 

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

De gemeenten Bernheze, Boekel, Boxtel, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Oss, ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught, Dienst Justitiële Inrichtingen, GGD Hart voor Brabant, GGZ Oost-Brabant, Novadic-Kentron, Openbaar Ministerie, Politie, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering Nederland, Reinier van Arkel, Sociom, Stichting Jeugdbescherming Brabant, Stichting Ons Welzijn, Stichting Veilig Thuis Brabant Noordoost, William Schrikker Stichting, Jeugdbescherming & Jeugdreclassering.

Vertegenwoordiging 

 Lid van de stuurgroep Zorg en Veiligheidshuis Brabant Noordoost

Portefeuillehouder 

Ramona Sour neemt deel aan stuurgroep Zorg en Veiligheidshuis Brabant Noordoost. Phf zijn burgemeester en wethouder zorg

Afdeling 

Dienstverlening

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

  • totale exploitatie instelling: € 945.614,-
  • bijdrage Maashorst: € 52.680,-
  • eigen vermogen per 1/1 €  en per 31/12 n.v.t.
  • vreemd vermogen per 1/1 € en per 31/12 n.v.t.
  • resultaat (instelling): € 188.030,-

 

Begroting 2023

- totale begroting (instelling): € 1.203.190,-

- bijdrage Maashorst: € 59.210,-

  • resultaat instelling: €   

Begroting 2024

- totale begroting (instelling): € 1.298.050,-

- bijdrage Maashorst: € 67.990,-

-resultaat  instelling €  

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: nee 

Is er een risico-inventarisatie: nee 

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: nee 

Zijn risico’s afgedekt: nee 

Risico-bepaling 

 

 

 

 

 

  1. Brabant Water N.V

 

 

Verband 

Naam 

Brabant Water N.V. 

Website 

www.brabantwater.nl 

Vestigingsplaats 

s-Hertogenbosch 

Rechtsvorm 

Naamloze vennootschap, Aandeelhouderschap. Geen verbonden partij.

Doel 

Het voor nu en in de toekomst borgen van een optimale drinkwatervoorziening voor de inwoners en het bedrijfsleven in haar voorzieningsgebied. 

Inhoud 

Taakveld

Treasury 

Doelstelling

Geen echte doelstelling. De gemeente Maashorst isalleen aandeelhouder. 

Taken 

Door de fusie van de NV. WOB en NV Waterleiding Maatschappij Noord-West-Brabant in Brabant Water NV per 1 januari 2002 heeft de gemeente Uden 39.044 nieuwe aandelen verkregen met een nominale waarde van € 0,10 per aandeel, totaal € 3.904,40. Landerd heeft 12.712 aandelen verkregen met een nominale waarde van € 0,10 per aandeel, totaal € 1.271.20. De gemeente Maashorst heeft dus 51.756 aandelen met een waarde van €5.175,60

Wijzigingen 

geen wijziging 

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers

De aandelen zijn in handen van de Provincie Noord-Brabant (31,6%) en van 60 gemeenten in het voorzieningsgebied van Brabant Water. 

Vertegenwoordiging 

Gemeente is aandeelhouder

Portefeuillehouder 

Gijs van Heeswijk

Domein

Dienstverlening

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

bijdrage Maashorst € 0

eigen vermogen per 1/1/20221 € 68474.676183.000 en per 31/12/20221 € 69084.022676.000

vreemd vermogen per 1/1/20221 € 53423.39944.000 en per 31/12/20221 € 57534.801399.000

-

resultaat 20221 €510.347493.000

Begroting 2023

- totale begroting (instelling)  niet beschikbaar

- bijdrage Maashorst € 0

- resultaat  instelling niet beschikbaar

- zienswijze: n.v.t.

Begroting 2024

- totale begroting (instelling)  niet beschikbaar

- bijdrage Maashorst € 0

resultaat  instelling niet beschikbaar

- zienswijze: n.v.t.

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: nee 

Is er een risico-inventarisatie: ja 

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: ja 

Zijn risico’s afgedekt: ja, middels reserves die meegenomen worden in de bepaling van het weerstandsvermogen.  

Risico-bepaling

N.v.t.

 

 

  1. NV Bank Nederlandse Gemeenten 

 

Verband 

Naam 

NV Bank Nederlandse Gemeenten 

Website 

www.bng.nl 

Vestigingsplaats 

Den Haag 

Rechtsvorm 

Naamloze vennootschap, Aandeelhouderschap  Geen verbonden partij

 

 

Doel 

BNG Bank is de bank van en voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang. De bank draagt duurzaam bij aan het laag houden van de kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger.

Inhoud 

Taakveld

Treasury 

Doelstelling 

Excellente dienstverlening. De financiële diensten omvatten kredietverlening, advies, betalingsverkeer, elektronisch bankieren en vermogensbeheer en gebiedsontwikkeling.  Doordat de bank de kosten zo laag mogelijk probeert te houden draagt dit bij aan het doel om een solide financieel beleid voort te zetten en een structureel sluitende programmabegroting te presenteren.

Taken 

De BNG is de bank van en voor overheden en instellingen voor het maatschappelijke belang. De BNG biedt de gemeenten een gespecialiseerd pakket aan financiële producten tegen zo laag mogelijk kosten. De bank draagt duurzaam bij aan het laag houden van de kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger. De gemeente Maashorstheeft 46.644aandelen met een nominale waarde van € 2,50 per aandeel, deelname totaal € 116.610-. Door deze deelneming heeft de gemeente Maashorsteen direct belang in de het aanbod van korte en lange financieringsmiddelen voor de gemeentelijke overheid.

Wijzigingen 

N.v.t. 

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers  

Nederlandse gemeenten 

Vertegenwoordiging 

Niet vertegenwoordigd 

Portefeuillehouder 

Gijs van Heeswijk

Domein

Dienstverlening

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

- totale begroting (instelling) niet beschikbaar  

- ontvangen dividendbijdrage € 116.610

- eigen vermogen per 1/1 €5.062.000 / per 31/12 €4.615.000

- vreemd vermogen per 1/1 €143.995.000 per 31/12 €107.459.000

- resultaat- (instelling) € 300.000.000

Begroting 2023

- totale begroting (instelling): niet beschikbaar - te ontvangen dividendbijdrage n.n.b. - resultaat  instelling : niet beschikbaar  - zienswijze: n.v.t.

Begroting 2024

totale begroting (instelling): niet beschikbaar - te ontvangen dividendbijdrage n.n.b. - resultaat  instelling : niet beschikbaar  - zienswijze: n.v.t.

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: nee 

 

 

Is er een risico-inventarisatie: ja 

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: ja 

Risico-bepaling 

De bank beschikt over een Risk  Appetite Framework waarin onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten risico’s, de verantwoordelijkheden die ermee samenhangen en de verschillende beleidsdocumenten waarin het aangaan en het beheersen van deze risico’s wordt beschreven.

Risico niet gerealiseerde

beleidsdoelstellingen (meerjarig)

-       Er zijn voor zover bekend geen risico’s die van invloed zijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Vereniging van Nederlandse Gemeenten

 

Verband 

Naam 

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) 

Website 

www.vng.nl 

Vestigingsplaats 

Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid (lidmaatschap)  Geen verbonden partij

Rechtsvorm 

Vereniging 

Doel 

De Vereniging heeft ten doel haar leden collectief en individueel bij te staan bij de vervulling van hun bestuurstaken. De Vereniging heeft voorts tot doel voor de leden of groepen van leden afspraken te maken met andere overheden over het arbeidsvoorwaardenbeleid in de overheidssector 

De Vereniging heeft tevens ten doel het behartigen van de belangen van haar leden welke samenhangen met de door hen uitgevoerde bestuurs- en beheerstaken alsook de met deze taken samenhangende: 

  1. voorwaarden, tarieven en prijzen voor (onder andere energie gerelateerde) producten en diensten, alsmede; 
  2. de overige aan het gebruik van hierboven genoemde producten gerelateerde kosten en voorwaarden. 

Inhoud 

Taakveld

Bestuursorganen

Doelstelling

Correcte uitoefening van bestuurstaken. De dienstverlening aan inwoners, bedrijven en instellingen, staat bij de gemeente Uden centraal. Dit alles zo effectief en efficiënt mogelijk, met onze basistaken als uitgangspunt

Taken 

Behartigen van de belangen van de Nederlandse gemeenten 

Wijzigingen 

geen wijziging 

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Alle Nederlandse gemeenten 

 

Vertegenwoordiging 

Lidmaatschap en stemrecht 

Portefeuillehouder 

Gijs van Heeswijk

Domein

Dienstverlening

 

6 . BIZOB    

Verband 

Naam 

Bureau Inkoop en aanbestedingen Zuid-Oost Brabant

Website 

https://www.bizob.nl

Vestigingsplaats 

Oirschot

Rechtsvorm 

Stichting 

Doel 

Het efficiënt en effectief uitvoeren van de inkoopfunctie bij deelnemende gemeenten  

Inhoud 

Taakveld

Bedrijfsvoering

Doelstelling

Het Inkoopbeleid past binnen de doelstelling van een efficiënte organisatie, waarbij de bedrijfsvoering ondersteunend is aan het primaire proces. Met andere woorden: “De basis op orde”.

Taken 

Stichting levert advieswerkzaamheden ten behoeve van het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente en streeft naar het behalen van voordelen op financieel, kwalitatief en procesmatig gebied. Stichting Bizob pakt voorbereidende, coördinerende en uitvoerende taken met betrekking tot het inkoop- en aanbestedingsbeleid van Maashorst en andere deelnemers op.

Wijzigingen 

Het college van de gemeente Maashorst, in acht nemende dat de gemeenteraad geen wensen en bedenkingen heeft geuit, heeft eind 2022 besloten aan te sluiten bij Stichting Bizob. Hier is de samenwerking die Bizob al had met de gemeente Uden voortgezet voor gemeente Maashorst.

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Meerdere clusters (Noordoost -en Zuidoost- Brabant) waarin gemeenten zijn  ondergebracht en een cluster aangeslotenen in de categorie overige.

Vertegenwoordiging 

Geen stemrecht in het bestuur, wel vertegenwoordiging in de Vergadering van Aangeslotenen  

Portefeuillehouder 

Gijs van Heeswijk

Domein

Dienstverlening

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

-bijdrage Maashorst € 230.890,30. Dit is opgebouwd uit € 261.744  (bepaald aan de hand van inkoopplan en de daaruit voortvloeiende benodigde adviesuren) en een teruggave over 2021 van  € 30.853,70.

- Eigen vermogen begin en eind 2022     1.405.075,64 – 362.380,04

-Vreemd vermogen begin en eind 2022  1.139.796,54 – 1.209.552,08

-Resultaat  2022: € 30.795,10 voor alle deelnemers (€ 1.527,42 terug ontvangen door Maashorst)

Begroting 2023

-bijdrage Maashorst  €273.714,- . 

-resultaat  instelling € 0

-zienswijze: n.v.t.

 

Begroting 2024

-bijdrage Maashorst  €315.609

-resultaat  instelling € 

-zienswijze: n.v.t.

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: 

Is er een risico-inventarisatie: obv voorliggende documenten is het nog niet helder of een risicoinventarisatie voorligt.

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: nog geen jaarstukken ontvangen Zijn risico’s afgedekt: 

Risico-bepaling 

obv voorliggende documenten is het nog niet  helder of een risico-inventarisatie voorligt.

 

7. Dimpact 

Verband 

Naam 

Dimpact 

Website 

www.dimpact.nl 

Vestigingsplaats 

Enschede 

Rechtsvorm 

Coöperatie

Doel 

Het moderniseren van publieke dienstverlening

Inhoud 

Taakveld

Overhead

Doelstelling 

   De missie van Dimpact luidt: “door samenwerking, kennisbundeling en klantgerichte innovatie – gemeenten te voorzien van gestandaardiseerde ICT oplossingen die optimale dienstverlening naar burgers, bedrijven, verenigingen & instellingen mogelijk maakt. In nauwe samenwerking met de deelnemende gemeenten selecteert Dimpact hiervoor de meest geschikte ondersteunende software c.q. laat waar nodig software realiseren en ondersteunt deelnemers bij de goede implementatie hiervan. Gemeente Maashorst neemt de diensten E-suite en Mylex af. Er loopt een omvangrijk programma om de E-suite (veel functionaliteit in één applicatie) om te bouwen naar losse (flexibele) componenten volgens de Common Ground architectuur. Dimpact loopt hiermee voorop in landelijke ontwikkelingen op het gebied van gemeentelijke informatievoorziening.

Taken 

Verbeteren en moderniseren van publieke dienstverlening door het inkopen en gezamenlijk doorontwikkelen van dienstverleningsapplicaties, waaronder een zaaksysteem.

Wijzigingen 

N.v.t. 

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers  

Diverse gemeente in Nederland 

Vertegenwoordiging 

Lid algemene ledervergadering

Portefeuillehouder 

Gijs van Heeswijk (per eerstvolgende ALV van mei 2023, voorheen Patricia Nieuwenhuis als gemandateerde)

Domein

Dienstverlening

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

  • bijdrage Maashorst € 
  • eigen vermogen per 1/1 €  en per 31/12 €
  • vreemd vermogen per 1/1 €   en per 31/12 € 
  • - resultaat € 

Begroting 2023

  • totale begroting (instelling): 
  •  bijdrage Maashorst€ 
  • resultaat  instelling :  
  • zienswijze: n.v.t.

Begroting 2024

-            totale begroting (instelling): 

-            bijdrage Maashorst€ 

-            resultaat  instelling : 

-            zienswijze: n.v.t.

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: ja 

Is er een risico-inventarisatie: nee

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: nee 

Risico-bepaling 

Te weinig bijdrage / inzet vanuit de gemeenten, waardoor Dimpact genoodzaakt is om voor de voortgang extra capaciteit in te huren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenwerkingsverbanden waar alleen grondgebied Uden aan deelneemt

 

  1. Museum Krona (voorheen Museum voor Religieuze Kunst)   

 

Verband 

Naam 

Museum Krona  

Website 

www.museumkrona.nl

Vestigingsplaats 

Uden 

Rechtsvorm 

Stichting (BBV artikel 15, lid1-5, 3e categorie)

Doel 

Een museum, voornamelijk met religieuze kunst, erfgoed en de Kunstcollectie van gemeente Uden, in standhouden en exploiteren. 

Inhoud 

Taakveld

Cultuur algemeen in programma 5, deeltaakveld Musea

Doelstelling

Beleidsvoornemens van de verbonden partij: verbreding van het ‘verblijfsaanbod van het museum om daarmee een grote aantal bezoekers te trekken. Het museum moet daarmee ook ‘de poort’ tot toeristisch en recreatief Uden worden.

Dit draagt bij aan onze doelstelling.

Taken 

Collectiebeheer, Educatieve projecten, nieuwe exposities, meer samenwerking met kunstenaars en organisaties op gemeentelijk, regionaal en nationaal niveau.

Wijzigingen 

In 2018 zijn de verbouw en herinrichtingswerkzaamheden in het museum gerealiseerd. Er is een nieuwe weg ingeslagen die moet resulteren in een stevig en duurzaam fundament voor een gezonde toekomst. Belangrijke onderdelen van het transitieproces zijn: een vernieuwd profiel, een vernieuwd museum, nieuwe product en verdienmodellen en nieuwe doelgroepen. In 2019 is ook de naam gewijzigd in Museum Krona, met een profiel gericht op kunst, klooster en kruidentuin

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Het bisschoppelijk Museum 's-Hertogenbosch, vereniging Birgittinessen, gemeente Maashorst.

Vertegenwoordiging 

E. Backx en T. Evers als vertegenwoordigers namens de gemeente Maashorst als leden van het bestuur. 

Portefeuillehouder 

Harold van den Broek

Domein

Sociaal

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

 

 

  • totale exploitatie instelling: €    818.841
  • bijdrage voormalige gemeente Maashorst € 331.039
  • eigen vermogen per 1/1 € 1.040.580   en per 31/12 €  1.110.401
  • vreemd vermogen per 1/1 € 278.875  en per 31/12 €  209.610
  • resultaat (instelling) €  176

Begroting 2023

Verleende bijdrage Maashorst 2023  €      338.653

Begroting 2024

Verwachte bijdrage Maashorst 2024  €      352.944

 

 

Risico 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: nee 

Is er een risico-inventarisatie: nee 

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: nee 

 

 

Zijn risico’s afgedekt: nee 

Risico-bepaling

Formeel is Museum Krona een eigen orgaan en is de gemeente niet aansprakelijk. Maar de gemeente is medeoprichter en is in het bestuur met twee personen vertegenwoordigd. De kans, dat er een beroep op de gemeente wordt gedaan, bij financiële problemen is groot. Het museum heeft de afgelopen jaren een koers ingezet waarmee zij meer bezoekers en daaruit voortvloeiende inkomsten genereert. Hierdoor is het risico op problemen afgenomen. Desalniettemin blijf  het museum de komende jaren werken aan groeiende bezoekersaantallen en inkomsten uit kaartverkoop en nevenomzet uit gastheerschap en merchandising en blijft zij zoeken naar fondswerving en sponsoring.

 

 

 

 

 

  1. Theater Markant N.V. 

 

Verband 

Naam 

Theater Markant N.V. 

Website 

https://www.markantuden.nl/

Vestigingsplaats 

Uden 

Rechtsvorm 

Naamloze vennootschap, Aandeelhouderschap (BBV-artikel 15 lid 1-b, 2e categorie)

Doel 

De artistieke en de commerciële exploitatie van “Theater Markant” te Uden. 

Inhoud 

Taakveld

Culturele instellingen

Doelstelling

Theater Markant N.V. is op dit moment een lege N.V. De exploitatie is overgedragen aan Heven Theater Markant Exploitatie (HTME). De exploitatie draagt bij aan de doelstelling cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie. Dit ter bevordering van de beeldende kunst, muziek, dans, toneel en cultuureducatie. 

Taken 

De overdracht  naar HTME is gerealiseerd door een activa/ passiva transactie als onderdeel van concessieovereenkomst. In geval van beëindiging van de concessieovereenkomst is Theater Markant

N.V. verplicht de exploitatie van de schouwburg weer op haar te nemen. De gemeente Uden heeft 500 aandelen met een nominale waarde van € 453,78 per aandeel, aandelenkapitaal totaal € 226.890. De activiteiten van Theater Markant N.V. zijn nihil. De N.V. is leeg. De enige geldstromen binnen de NV zijn de doorbelasting van huur/recht van opstal en verzekeringen. Indien de concessieovereenkomst wordt beëindigd, is Theater Markant N.V. verplicht om de exploitatie van de schouwburg weer op haar te nemen. 

Wijzigingen 

N.v.t. 

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers

Gemeente Uden enig aandeelhouder 

Vertegenwoordiging 

Gemeente is aandeelhouder 

Portefeuillehouder 

Financiën – wethouder van Heeswijk

 

Domein

Dienstverlening

Financiële positie 

Jaarrekening 2022

  • eigen vermogen per 31/12/2021 €  -3.062
  • vreemd vermogen per 31/12/2021 €  3.062
  • resultaat €   0

Begroting 2023

  • Totale begroting (instelling) € 0
  • Bijdrage Uden €  0             
  • Resultaat instelling € 0  
  • Zienswijze: nvt.

Begroting 2024

•             Totale begroting (instelling) € 0

•             Bijdrage Uden €  0

•             Resultaat instelling € 0 

•             Zienswijze: nvt.

Risico 

 

 

 

 

Risico beoordeling 

Risico’s worden op gemeente afgewenteld: nee 

Is er een risico-inventarisatie: nee 

Staat risico-inventarisatie in jaarstukken: nee  Zijn risico’s afgedekt: ja 

Risico-bepaling 

De exploitatie met bijbehorende risico’s is overgedragen naar Heven Theater Markant Exploitatie B.V. (HTME). Er zijn voor zover bekend geen risico’s die van invloed zijn op de gemeente Uden die niet zijn afgedekt door HTME BV. 

 

 

 

 

 

Overige samenwerkingsverbanden   

 

  1. AgriFoodCapital/RNOB/Noordoostbrabant Werkt!

 

Verband 

Naam 

Regio Noordoost Brabant

Agrifood Capital

Noordoost Brabant Werkt!

Website 

 

www.rnob.nl)

www.noordoostbrabantwerkt.nl

www.agrifoodcapital.nl

 

Vestigingsplaats 

Den Bosch

 

 

Rechtsvorm 

Convenant regionale samenwerking Regio Noordoost Brabant 2021-2024. Conform BBV artikel

15, lid 1-b de vierde categorie van overige verbonden partijen. Betreft een zware samenwerkingsverband.

Doel 

Een verdere intensivering en professionalisering van de reeds bestaande samenwerking tussen de convenantpartners bekend onder de naam Regio Noordoost Brabant (RNOB), waarbij: 

  1. de gemeenschappelijke belangen van de deelnemende gemeenten worden behartigd door de opstelling, vaststelling en uitvoering van een Strategische Agenda met Uitvoeringsprogramma voor Noordoost Brabant; 
  2. een adequate overleg- en besluitvormingsstructuur geboden wordt; 
  3. de verdeling van verantwoordelijkheden en de afstemming van taken ten aanzien van (de uitgaven uit) het regiofonds wordt vastgelegd. 

Inhoud 

 Taakveld

Bestuur

Taken

De ambitie van de samenwerking in regio Noordoost Brabant is te werken aan een slimme, veerkrachtige regio die op weg is naar een circulaire economie. Een regio waarin ruimte blijft om te pionieren. Waarin hard wordt gewerkt en het leven nog steeds goed is. Een regio ook waarin stad en platteland in balans zijn, elkaar waarderen en elkaar ook nodig hebben. Een regio met sterke steden met een menselijke maat en een leefbaar platteland dat aan de basis staat van een duurzame, slimme en maatschappelijk houdbare voedselproductie.

Onze opgaven vragen om een gezamenlijk handelingsperspectief en een opgavegerichte benadering, waarbij verschillende overheden op wisselende schaalniveaus samenwerken. Ook is de samenwerking met ondernemers en kennisinstellingen hierbij van groot belang. Deze agenda sluit aan op de strategische agenda’s voor de stichting AgriFood Capital en die van Regio NoordoostBrabant Werkt! (en vice versa). Dit zijn de agenda’s ter versterking van de economische structuur en het innovatievermogen van de regio en de arbeidsmarktaanpak. Met deelname aan RNOB wordt automatisch ook deelgenomen in Agrifood Capital en in Noordoost Brabant Werkt!

Doel van de samenwerking is dat Noordoost Brabant te werken aan gemeentegrens overstijgende vraagstukken in regionaal verband om te komen tot een sterke regio

Noodzakelijke investeringen in de regio worden mogelijk gemaakt via het regiofonds, opgebouwd uit een bijdrage per inwoner en via subsidies door andere overheden. 

 

Inhoud 

Wijzigingen 

Agrifood Capital is de samenwerking in de stichting waar overheden, onderwijs en ondernemers vertegenwoordigd zijn. Dit is de zogeheten triple helix samenwerking en is met name gericht op stimuleren van het innovatieklimaat in de regio. De focus ligt op de agrifood-keten in de breedste zin van het woord. )

Regio Noordoost-Brabant is de samenwerking van 11 gemeenten en 2 waterschappen. Zij werken samen op gemeentegrens overstijgende overheidsvraagstukken, om te komen tot een sterke regio .

 

 

 

In de samenwerking Regio Noordoost Brabant (NOB) werken de overheden samen aan  het scheppen van goede basisvoorwaarden voor een goed woon- en blijfklimaat. De agenda wordt bepaald aan de hand van een lange termijn strategische agenda ‘Samen op weg naar 2030’ die in 2020 door de convenantpartners is vastgesteld, gevolg door een uitvoeringsprogramma, dat als basis dient voor de jaarplannen . Enkele taken die voorheen bij de provincie lagen zijn nu op het niveau van de regio georganiseerd en die taken worden deels door Regio Noordoostbrabant opgepakt. Het gaat om taken die tot de basistaken van de gemeentelijke overheid behoren, maar waarvan de doorwerking van de besluitvorming verder strekt dan de gemeentegrenzen. . In de samenwerking Regio Noordoost Brabant (NOB) werken de overheden samen aan  het scheppen van goede basisvoorwaarden voor een goed woon- en blijfklimaat. De agenda wordt bepaald aan de hand van een lange termijn strategische agenda ‘Samen op weg naar 2030’ die in 2020 door de convenantpartners is vastgesteld, gevolg door een uitvoeringsprogramma, dat als basis dient voor de jaarplannen

Denk hierbij aan gezamenlijke aanpak huisvesting arbeidsmigranten en harmonisatie van het beleid daaromtrent,  maar ook afspraken over uitbreiding bedrijventerreinen etcetera of gezamenlijke lobby over de bereikbaarheid van de A50. Ook worden in dit samenwerkingsverband middelen vrijgemaakt voor infrastructurele maatregelen, zoals de aanleg van een snelfietsroute. 

Noordoostbrabant Werkt!:samenwerking op het gebied van arbeidsmarkt. Ook hier zitten weer andere partners aan tafel. Het gaat hier ook om overheden, in samenwerking met onderwijs en werkgeversorganisaties. De belangrijkste doelstellingen zijn een leven lang ontwikkelen, inspelen op transities, omgaan met crisis en krapte en talent aantrekken en behouden. 

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers

Bernheze, Boekel, Boxtel, Land van Cuijk, ‘s-Hertogenbosch, Heusden, Maashorst, Oss, ,SintMichielsgestel, Meierijstad, Vught, Waterschappen Aa en Maas en Dommel. 

Vertegenwoordiging 

Burgemeester is lid van de Bestuurlijke Coördinatie Groep (BCG) van de Regio Noordoost Brabant)  Betrokken portefeuillehouder is lid van één van de portefeuillehoudersoverleggen (Economische ontwikkeling, Duurzame leefomgeving, Ruimte &Mobiliteit, Arbeidsmarkt). De voorzitters van de portefeuillehoudersoverleggen (Poho) zijn tevens lid van het dagelijks bestuur van de regio Noordoost Brabant.

Portefeuillehouder 

Intergemeentelijke samenwerking

Domein

Ruimte

Financiële positie

Jaarrekening 2022

  • bijdrage Landerd € 
  • bijdrage Uden € 
  • eigen vermogen per 1/1 €  en per 31/12 € 
  • vreemd vermogen per 1/1 €   en per 31/12 €  - resultaat € 

Begroting 2023

De bijdrage bedraagt  in 2023 € 4 ,-  per inwoner

 

De individuele jaarlijkse bijdrage van een gemeente aan het fonds bedraagt € 4,-- per inwoner woonachtig in het grondgebied van de betreffende gemeente op 1 januari van het jaar, voorafgaand aan dat, waarvoor de bijdrage verschuldigd is. De bijdrage als bedoeld in het tweede lid wordt in beginsel als volgt verdeeld: 

  1. € 1,56 per inwoner is bestemd voor RNOB (Regio Noordoost Brabant) 
  2. € 1,44 per inwoner is bestemd voor AgriFood Capital 
  3. € 1,-- per inwoner is bestemd voor Noordoost Brabant Werkt!

 

 

Begroting 2024

De bijdrage bedraagt  in 202 € XX ,-  per inwoner

De individuele jaarlijkse bijdrage van een gemeente aan het fonds bedraagt € 4,-- per inwoner woonachtig in het grondgebied van de betreffende gemeente op 1 januari van het jaar, voorafgaand aan dat, waarvoor de bijdrage verschuldigd is. De bijdrage als bedoeld in het tweede lid wordt in beginsel als volgt verdeeld: 

a.             € 1,56 per inwoner is bestemd voor RNOB (Regio Noordoost Brabant) 

b.            € 1,44 per inwoner is bestemd voor AgriFood Capital 

c.             € 1,-- per inwoner is bestemd voor Noordoost Brabant Werkt! 

 

 

 

  1. Commissie overleg en voorlichting milieuhygiëne vliegbasis Volkel 

 

Verband 

Naam 

Commissie overleg en voorlichting milieuhygiëne vliegbasis Volkel (COVM) 

Website 

 

Vestigingsplaats 

 

Rechtsvorm 

Commissie gebaseerd op Luchtvaartwet. Conform BBV artikel 15, lid 1-b de vierde categorie van overige verbonden partijen, echter geen verbonden partij. 

Doel 

Overleg en voorlichting over geluidhinder van vliegbasis Volkel. 

Inhoud

Taakveld

Milieubeheer in programma 7

Taken 

 

Inhoud

Wijzigingen

Nvt

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers

GS, Ministerie van Defensie (KLu), VROM-inspectie, provincie, een milieuorganisatie, gemeenten Boekel, Cuijk, Landerd, Mill en Sint Hubert, Meierijstad (alleen het deel van Veghel) en Uden en één omwonende van elke gemeente. 

Vertegenwoordiging

H. Hellegers namens de gemeente en tevens vice-voorzitter

Portefeuillehouder 

Ruimtelijke ontwikkeling 

Domein

Ruimte

 

  1. Gebiedsproces waterthema’s Waterschap Aa en Maas 

 

Verband 

Naam 

Gebiedsproces waterthema’s 

Website 

Waterschap Aa en Maas http://www.aaenmaas.nl/gebiedsproces 

Vestigingsplaats 

 

 

Rechtsvorm 

Stuurgroep 

Doel 

Het doel van het gebiedsproces is het de kwaliteit en kwantiteit van het oppervlakte- en grondwater te beschermen, te verbeteren en het duurzaam gebruik van water te bevorderen. 

Inhoud 

Taakveld 

Riolering in programma 7

Taken 

Vormgeven waterbeheer voor landbouw, natuur en recreatie. Op 10 november 2013 is het vGRP+ vastgesteld. Hierdoor is men akkoord gegaan met de maatregelen zoals die in het waterprogramma voor Uden staan, zoals o.a. de gemeentelijke wateropgave, waaronder de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). De uitvoering van de werkzaamheden moeten in 2027 gerealiseerd zijn.

Inhoud 

Wijzigingen 

Nvt

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

 

Vertegenwoordiging 

Wethouder is lid van stuurgroep 

Portefeuillehouder 

Ingrid Verkuijlen

Domein

Ruimte

 

  1. GGA Brabant-Noordoost (Gebiedsgerichte aanpak verkeer en vervoer) 

 

Verband 

Naam 

GGA Brabant- Noordoost (Gebiedsgerichte aanpak) 

Website 

http://www.brabant.nl/dossiers/dossiers-op-thema/verkeer-en-vervoer/verkeers-envervoersbeleid/gebiedsgerichte-aanpak-verkeer-en-vervoer.aspx 

Vestigingsplaats 

 

Rechtsvorm 

Provinciaal Verkeers- en VervoerPlan (PVVP) de Planwet Verkeer en Vervoer art 12 en het regionale verkeers en vervoersplan (RVVP). Geen verbonden partij

Doel 

Door een GebiedsGerichte Aanpak kunnen de GGA-partners rekening houden met specifieke geografische en sociaal-economische kenmerken voor de regio. Daarnaast wordt ook gekeken naar problemen die (gemeente-)grensoverschrijdend zijn. De partners binnen de regio, maar ook de regio’s onderling werken sàmen aan oplossingen voor de bestaande verkeers- en vervoersproblemen.

Op deze manier worden de problemen in hun geheel bekeken. 

De integraal bedachte oplossingen zijn effectiever en gunstig voor de reiziger. Deze kijkt immers niet naar gemeentegrenzen, maar wil gewoon zo snel mogelijk, veilig en met een betrouwbare reistijd van deur tot deur reizen. 

Inhoud 

Taakveld

Verkeer en vervoer in programma 2

Taken 

Samenwerking op gebied van verkeer, verkeersveiligheid en vervoer Uitvoering verkeers- en vervoersprojecten. 

 

 

Samen met provincie, gemeenten en andere stakeholders (zoals Rijkswaterstaat, Provincie en de Regiopolitie Oost Brabant) worden verkeer- en vervoersproblemen geanalyseerd, deels gesubsidieerd en verbeteringsprojecten gerealiseerd. 

Inhoud 

Wijzigingen 

Nvt

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Provincie en gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis, Meierijstad (alleen deel van Veghel) en Uden, Rijkswaterstaat en politie. 

Vertegenwoordiging 

Lid van de stuurgroep die inmiddels is opgegaan in de vijfsterrenregio (samenwerking GGA’s 

Portefeuillehouder 

Franko van Lankvelt

Domein

Ruimte

 

 

 

  1. Hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) in de regio Noordoost Brabant 

 

Verband 

Naam 

Hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) in de regio Noordoost Brabant 

Website 

http://www.hovnoordoostbrabant.nl/ 

Rechtsvorm 

Bestuursovereenkomst. Geen verbonden partij.          

Doel 

Een robuust en wervend regionaal HOV netwerk, waarbij HOV staat voor snelle, comfortabele openbaar vervoerslijnen met een hoge frequentie plus overstapvoorzieningen voor fiets auto en trein. 

Inhoud 

 

Taakveld

Verkeer en vervoer in programma 2

Taken 

Beheer van HOV infrastructuur, realisatie van halte en doorstroomvoorzieningen, financiering en verkrijgen van subsidies. 

Wijzigingen 

Nvt

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Bernheze, Eindhoven (SRE), ‘s-Hertogenbosch, Oss,  Sint Michelsgestel, Son en Breugel, Meierijstad en Uden 

Bestuurlijke relatie 

 

Portefeuillehouder 

Franko van Lankvelt 

Domein

Ruimte

 

  1. Maashorst 

 

Verband 

Naam 

Maashorst 

Website 

www.demaashorst.nl 

Rechtsvorm 

Stuurgroep; geen rechtsvorm zijnde . Geen verbonden partij.

 

Doel 

Door gezamenlijk initiëren en afstemmen van plannen en maatregelen vanuit het Maashorst Manifest, de kansen en potenties van het natuurgebied de Maashorst maximaal benutten 

Inhoud 

 

Taakveld

Openbaar groen en (openlucht) recreatie in programma 5

Taken 

Behoud en versterking van de Maashorst als Provinciaal Landschap Ontwikkelen van natuurgebied De Maashorst en ontwikkeling van de veelzijdigheid aan functies passend in de schil. 

Wijzigingen 

De oprichting van een stichting Maashorst in Uitvoering met als doel: 

  1. Het tot uitvoering brengen van de door de Stuurgroep Maashorst vastgestelde plannen en projecten 
  2. In opdracht van stuurgroep Maashorst uitvoering geven aan vastgestelde jaarplannen 
  • Het zorgdragen voor de voorbereiding en uitvoering van de besluiten van de Stuurgroep  - Het stimuleren en ondersteunen van de uitvoering van projecten op ruimtelijk, economisch en maatschappelijk gebied, voor zover passend binnen de door de Stuurgroep gestelde kaders 
  • Het beheren van fondsen en gelden die worden aangewend voor de financiering van de projecten  - Het zorgdragen voor het voeren van een deugdelijke administratie 

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers   

Gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden;daarnaast Provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en

Maas, Staatsbosbeheer, Recron, Natuurcentrum Slabroek, Agrarische Natuurvereniging De

Maashorstboeren, ZLTO-afdelingen, regionale natuur- en milieuorganisaties en Regio VVV Meierij &

Noordoost-Brabant 

Vertegenwoordiging 

Lid van stuurgroep 

Portefeuillehouder 

Franko van Lankveld

 

Domein

Ruimte

 

  1. Nationale politie 

 

Verband 

Naam 

Veiligheidsoverleg en districtelijk driehoeksoverleg 

Website 

www.politie.nl 

Rechtsvorm 

 Geen verbonden partij.

Doel 

Handhaving openbare orde en veiligheid, preventie en opsporing criminaliteit. 

Inhoud 

 

Taakveld

Openbare Orde en veiligheid 

Taken 

Periodiek overleg tussen het openbaar ministerie, de politie en gemeenten over afstemming en inzet van taken. 

Wijzigingen

Geen.

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Openbaar Ministerie, politie en gemeenten 

 

 

Regio: Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cuijk, Grave, Haaren, ‘s-Hertogenbosch, Heusden, Landerd, Maasdonk, Mill en Sint Hubert, Oss, Sint Anthonis, Sint- Michielsgestel, Uden, Meierijstad, Vught. 

District de Leijgraaf: Boekel, Landerd, Uden, Veghel 

Vertegenwoordiging 

H. Hellegers is voorzitter politieteam Maas&Leijgraaf en tevens lid bestuurlijke regiegroep (DB) politieregio Brabant Oost 

Portefeuillehouder 

Paul Rüpp

Domein

Dienstverlening

 

 

  1. Samenwerking As50 

 

Verband 

Naam 

Samenwerking As 50 

Website 

www.as50.nl 

Rechtsvorm 

Bestuursconvenant 31 maart 2010 . Geen verbonden partij.

Doel 

  1. Samenwerking bij beleidsmatige- en strategische vraagstukken van bovengemeentelijk belang, door het formuleren van antwoorden, het gezamenlijk uitstippelen van strategieën, het gezamenlijk optrekken in overlegstructuren en het uitvoeren van projecten; 
  2. Het realiseren van gemeentelijke en regionale beleids-en projectdoelstellingen en een effectieve belangenbehartiging van de gemeenten bij onder meer Provincie, Rijk en Europa; 
  3. Komen tot de opstelling, vaststelling en uitvoering van een dynamische Strategische uitvoeringsagenda voor de gemeente Oss en de stedelijke regio Uden-Veghel; 

Inhoud 

 

Taakveld

Bestuur in programma 10 

Taken 

Samenwerking Oss-Uden-Veghel-Bernheze op thema’s: HOV, Transitie van de landbouw, cultuur, duurzaamheid en bedrijfsvoering. 

Wijzigingen

 

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Gemeenten Uden, Oss, Meierijstad (deel van Veghel), Bernheze 

Vertegenwoordiging 

Bestuurlijke regiegroep (BRG) 

Portefeuillehouder 

 

Domein 

Ruimte

 

 

  1. Sociale recherche 

 

Verband 

Naam 

Sociale recherche 

 

Website 

www.s-hertogenbosch.nl 

Rechtsvorm 

Overeenkomst (uitbesteding aan ‘s-Hertogenbosch) . Geen verbonden partij.

Doel 

Voorkomen c.q. aanpak onrechtmatige bijstandsverlening 

Inhoud 

 

Taakveld 

Uitkeringen levensonderhoud

Taken 

Opsporing en bestrijding van fraude in kader bestaande sociale  zekerheidswetgeving. 

Wijzigingen 

Geen

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis, Meierijstad voor het deel van SintOedenrode; aansluiting bij samenwerkingsverband tussen ‘s-Hertogenbosch en Boxtel, Haaren,

Maasdonk, Meierijstad voor het deel van Schijndel, Sint-Michielsgestel, Oss, Vught, Maashorst 

Vertegenwoordiging 

N.v.t. 

Portefeuillehouder 

Sociale Zaken 

Domein

Sociaal

 

  1. Verwerking groenafval en gft 

 

Verband 

Naam 

BOVUS (Bernheze, Oss, Veghel, Uden en Sint-Oedenrode afgekort)

Website 

 

Rechtsvorm 

Uitvoeringscontract. Geen verbonden partij.

Doel 

Duurzame verwerking groenafval en gft 

Inhoud 

 

Taakveld 

Afvalverwijdering 

Taken 

Gezamenlijke inzet voor duurzaam verwerken groenafval en gft, met elk verantwoordelijk voor haar eigen bijdrage. 

Wijzigingen

Geen.

Bestuurlijke relatie 

Deelnemers 

Gemeenten Bernheze, Oss, Meierijstad en Uden 

Vertegenwoordiging 

Bestuurlijk overleg waarvoor elke deelnemende gemeente een bestuurlijke vertegenwoordiger heeft benoemd 

Portefeuillehouder 

Jeroen van den Heuvel

Domein

Ruimte