Leeswijzer

Leeswijzer programmabegroting

Terug naar navigatie - Leeswijzer programmabegroting

Dit is de eerste Programmabegroting die opgesteld is met behulp het planning & control pakket Pepperflow.  De programmabegroting kan het best gelezen worden via deze begrotingsapp. Daarnaast is er een pdf versie aangeboden bij de raadsagenda.

Opbouw Programmabegroting 2024- 2027
De printversie van de Programmabegroting 2024 - 2027 is als volgt opgebouwd.

Algemeen 

Onder algemeen treft u de bestuurlijke hoofdlijn en het financieel perspectief op hoofdlijn.  In een notendop informeren wij u over de belangrijkste opgenomen ontwikkelingen in deze begroting en hoe we onze financiële toekomst zien, de samenvatting. 

Programma's

Daarop volgen de tien programma’s,  zoals vastgelegd in het Besluit Begroting en verantwoording (BBV).  De programma's zijn onderverdeeld in 34 taakvelden. Per taakveld schetsen we de ontwikkelingen en zijn de ambities geformuleerd door middel van antwoord op de vraag: 'Wat willen we bereiken?' Het coalitieakkoord, daarvan afgeleid het uitvoeringsprogramma en de wettelijke taken geven ons hierbij richting.  "Wat gaan we daarvoor doen?" en "Wat mag het kosten?"  is concreet voor het jaar 2024 uitgewerkt.  Dat is onze opdracht voor het komend jaar.   

Na de programma's komen achtereenvolgend de volgende verplichte onderdelen aan de orde:

  • Acht verplichte paragrafen: Wet Open Overheid, weerstandsvermogen en risicobeheersing, verbonden partijen, financiering, kapitaalgoederen, lokale heffingen, grondbeleid en bedrijfsvoering. lokale heffingen, weerstandsvermogen en risicobeheersing, onderhoud van kapitaalgoederen, financiering, bedrijfsvoering, verbonden partijen en grondbeleid. 
  • Een financiële begroting met daarin de uiteenzetting van de financiële positie, de gevolgen voor onze financiële positie van deze begroting en de overzichten van (incidentele) baten en lasten.
  • Tenslotte een aantal bijlagen: financieel economische uitgangspunten, baten en lasten per taakveld, overzicht van de reserves, overzicht van de voorzieningen, onderhanden werken (inclusief MIP), geldleningen, BBV beleidsindicatoren.